Hlavní obsah

Vědci objevili přírodní látku proti viru chřipky

Právo, ČTK, per,zr

Protilátku, která by mohla zastavit běžnou chřipku i virus ptačí chřipky H5N1, izolovali nizozemští vědci. Jde během týdne už o druhý vědecký tým, který oznámil možný průlom v prevenci proti řadě chřipkových kmenů.

Článek

„Je to první krok k vývoji univerzální očkovací látky proti chřipce,“ řekl Ian Wilson ze Scripps Research Institute v Kalifornii, který se podílel na nizozemském výzkumu.

Protilátka CR6261, která se přirozeně vyskytuje v proteinu imunitního systému, působí na skrytou část chřipkových virů a brání jim infikovat buňky. Potlačuje řadu chřipkových virů, včetně viru H5N1 ptačí chřipky a viru běžné sezónní chřipky H1N1.

Nepůsobí ale účinně proti sezónnímu viru H3N2. Podle Scrippse stačí vakcínu podat pacientovi jen jednou a působí jako univerzální ochranná látka pro většinu podtypů chřipky, dokonce proti pandemických virům. Chřipkové viry rychle a často mutují a rovněž získávají odolnost vůči lékům, proto musejí být každý rok vyvíjeny nové vakcíny.

„O objevu nemám zatím žádné konkrétní zprávy. Pokud by se ale prokázalo, že bude proti chřipce účinný, pak by to velmi ovlivnilo naši obranyschopnost proti tomuto onemocnění,“ řekla Právu v pátek Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Uvedení do praxe trvá léta

„Obecně ale platí, že od vývoje do praxe uběhne velmi dlouhá doba, v některých případech až deset let. Těžko tedy můžeme očekávat převratnou vakcínu ihned,“ informovala odbornice.

Dvaatřicetiletý muž ze severovietnamské provincie Ninh Binh, který ve středu zemřel v nemocnici v Hanoji, byl druhou letošní obětí ptačí chřipky ve Vietnamu. Nakazil prý se poté, co zabil a snědl domácí kachny, které chová jeho rodina. Minulý týden podlehla ptačí chřipce třiadvacetiletá žena ze severní provincie Quang Ninh.

Reklama

Výběr článků

Načítám