Hlavní obsah

Večírků za lockdownu bylo zřejmě víc. V Johnsonově straně to vře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson čelí zatím největšímu hněvu svých spolustraníků za dobu svého premiérství. Už to nezvládá, zní z Konzervativní strany. Několik konzervativců už mu prý vyslovilo nedůvěru. Britskou veřejností v těchto dnech otřásají zjištění médií, že premiérovi nejbližší spolupracovníci loni pořádali bujaré večírky, zatímco byl zbytek země v tvrdém lockdownu.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Kauza odstartovala minulý týden, kdy deník Daily Mirror přišel s tvrzením, že loni 18. prosince uspořádali vysoce postavení pracovníci Downing Street „sváteční párty” a hráli hry s vánoční tematikou, „zatímco zbytek země byl nucen být doma”.

Scházení se ve vnitřních prostorách bylo přitom tehdy kvůli šíření koronaviru zakázané.

Pařili, nebo nepařili? V Británii sílí skandál kolem večírku v Downing Street

Zahraniční

Teď se ukazuje, že nešlo zřejmě o jediný exces. Deník The Times ve čtvrtek informoval o další akci v období loňských svátků, na které zaměstnanci Konzervativní strany tančili a pili víno dlouho do noci. Johnsonovi poradci rovněž uspořádali vánoční kvíz. Údajně se takto utajovaných akcí konalo nejméně sedm.

Britská veřejnost je na dvojí metr pro elity a „obyčejné lidi” extrémně háklivá. Ani média vládu nešetří.

„Jedno pravidlo pro ně, jiná pro nás,” napsal například bulvární Daily Mail. „Začátek konce Borise?” ptal se zas pravicově orientovaný Telegraph.

Doslova všichni ho mají plné zuby.
Nejmenovaný konzervativní poslanec na adresu premiéra Johnsona

Na sociálních sítích se to narážkami na párty v Downing Street jen hemží.

Zakázané večírky nyní prošetřují úřady, budou mít ale nejspíš i politickou dohru. Jak řekl serveru Business Insider jeden z konzervativních poslanců, Johnson ztratil důvěru velké části straníků.

Život a kariéra britského politika Borise Johnsona

Evropa

Čeká se obrovská vzpoura

Nejméně tři desítky konzervativních poslanců také prohlásily, že hodlají příští týden hlasovat proti novým protiepidemickým opatřením, která byl Johnson nucen oznámit v souvislosti s šířením varianty omikron.

Pokud na to skutečně přijde, půjde o dosud největší vzpouru proti Johnsonovi ve sněmovně. Pak by bylo dost pravděpodobné, že se bude premiér muset obrátit s žádostí o podporu na Labouristickou stranu.

Anglie přechází ke covidpasům

Zahraniční

„Doslova všichni ho mají plné zuby,” řekl listu Financial Times jeden z vysoce postavených konzervativců. Několik toryů už v rámci interních předpisů formálně vyjádřilo premiérovi nedůvěru.

Jak si současná garnitura stojí u veřejnosti, bude možné vypozorovat ve čtvrtek, kdy se v obvodě Severního Shropshire konají doplňovací volby. Tyto nepravidelné volby zpravidla fungují jako nejpřesnější test nálady v zemi. V tradiční baště toryů si na vítězství brousí zuby liberálové.

Johnsonův blízký spolupracovník novinářům z Financial Times přiznal, že pokud prohrají, tak už budou „opravdu v potížích”.

Reklama

Výběr článků

Načítám