Hlavní obsah

Ve Velké Británii údajně působí třetí buňka teroristů

Novinky, ČTK, The Sunday Times
LONDÝN/ŘÍM

Ve Velké Británii působí údajně ještě třetí teroristická buňka, který plánuje útoky na veřejnou dopravu a další snadné cíle v centru Londýna. S odvoláním na vyšetřovatele to uvedl v neděli list The Sunday Times. Členové této buňky, kteří měli navázat na útoky ze 7. a 21. července, jsou prý na útěku.

Článek

List s odvoláním na nejmenované policejní zdroje uvádí, že "specifické" důkazy o existenci třetí skupiny teroristů přiměly britské úřady ve čtvrtek k bezprecedentnímu rozmístění 6000 policistů v ulicích města. Podle informací z několika zdrojů měli islámští radikálové zaútočit právě 28.července. Teroristé mají údajně přístup k výbušninám a mají již připravený plán několika sebevražedných útoků proti metropoli.  Zpráva je v souladu s tvrzením šéfa protiteroristického odboru britské policie Peter Clarke.

Když v pátek potvrdil, že se podařilo dopadnout čtyři údajné pachatele útoků z 21. července, na tiskové konferenci přesto řekl,  že navzdory tomuto úspěchu nemůžou být úřady spokojené: "Hrozba přetrvává a je reálná."

"To, co jsme provedli v pátek, je jeden viditelná část ledovce," sdělil týdeníku člen policejní brigády, která se podílela na posledním zatýkání. "V příštích měsících se stanou důležité věci. Je tu rozvětvená síť, která se musí zničit".

Podle The Sunday Times jsou členové třetí skupiny nezávislí na teroristech z předchozích útoků. Mají ale údajně vazby na pachatele incidentů z 21. července.

Další zatýkání

Britská policie v neděli v jižní Anglii zadržela v rámci vyšetřování nezdařených teroristických útoků z 21. července dalších šest lidí. "Zadržení jsou ve vazbě na komisariátu v Sussexu. Tyto osoby byly zatčeny na základě protiteroristického zákona," informovala mluvčí Scotland Yardu. Při zatýkání a prohledávání dvou domů podle ní neasistovali ozbrojení policisté. Nejde prý o významné osoby.

Osman Husajn, tvrdí že cílem nebylo zabíjet

Atentátníci z 21. července jsou již v cele. Ukázalo se, že jich bylo celkem pět, a ne jen čtyři, protože pátý z neznámých důvodů nálož odhodil. [celá zpráva]

V Římě dopadení Osman Husajn, zvaný táž Hamdi Isaay, se podle italských listů k pokusu o atentát přiznal. Uvedl, že hlavou skupiny byl Muktar Said Ibrahím, který byl dopaden také v pátek, ale v Londýně. Pokusil se o útok v autobusu. Podle Osmana Husjana však neměli atentátníci zájem zabíjet, podle něj šlo o "politické poselství". O jeho vydání do Anglie se rozhodně v pondělí.

V Londýně je v souvislosti s případem vyslýcháno celkem jedenáct podezřelých, držených ve vazbě. Na výslechy má policie 14 dnů. Dalších 17 zadržených bylo propuštěno. Kriminalisté také zkoumají 14 podezřelých bytů v Londýně a dva v Birminghamu.

Objeveny falešné dokumenty

U londýnského letiště se také nalezla taška plná falešných pasů a pracovních povolení i kreditních karet .Tašku podle bulvárního listu News Of The World údajně objevil na okraji letiště ve čtvrtek taxikař, Vak s logem katarských aerolinií obsahovala 19 pasů z Pákistánu, Británie, Indie, Nepálu a Jihoafrické republiky. V několika jsou fotografie stejných osob s různými jmény. V řadě z nich jsou falešná víza.

 Mezi těmito dokumenty byl i dopis adresovaný jednomu muslimovi žijícímu v severoanglickém městě Dewsbury, kde bydlel i jeden z teroristů, kteří spáchali teroristické útoky v Londýně ze 7. července. Další dokumenty by mohly mít spojitost i s dalšími dvěma pachateli atentátů stejného data, kteří žili na severu Londýna a v Leedsu.

"Mohlo by jít o významný objev. Někdo zřejmě propadl velké panice, když se zbavil tolika potenciálních důkazů," řekl nejmenovaný zdroj britského ministerstva vnitra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám