Hlavní obsah

Atentátníků z 21. července bylo pět, jeden se prý přiznal

Novinky, ČTK, BBC, Skynews
LONDÝN/ŘÍM

Britští a italští policisté v sobotu vyslýchali pět mužů podezřelých ze pokusu spáchat 21. 7. atentáty v londýnském metru a autobusu. Podle italského tisku se v Římě zadržený Osman Husajn k pokusu spáchat atentát přiznal. Zpráva nebyla potvrzena z dalších zdrojů.

Článek

Okolo Husajna je řada nejasností, podle sobotních zpráv není somálského původu, ale etiopského. Zatím nebyl vydán do Británie, byť o to Scotland Yard má zájem.  Husajn vydání odmítá. Italové o něm musejí rozhodnout, což nějakou dobu potrvá.

"Nemyslím, že by ze strany mého klienta byl souhlas s vydáním," řekla Husajnova advokátka Antonietta Sonnessaová. Rozhodování bude podle ní trvat až dva měsíce. Podle Britů by však mohl Husajn spadat mezi podezřelé, u nichž se podle nově přijatého zákona může rozhodnout o rychlé extradici.

Podle advokátky se Husajn při výslechu choval "velmi klidně" a mluvil italsky tak dobře, že nepotřebovat tlumočníka. Zatím nebyl formálně obviněn, "určité věci však byly vysloveny, určitá obvinění týkající se útoků z 21. července nadnesena", řekla Sonnessaová. Podle ní se první den výslechů "objevily prvky jak pro vypovězení, tak proti němu".

Pátý atentátník nálož odhodil

Pátým zadrženým je třiadvacetiletý Wahbi Mohammed, který byl dopaden při zátahu v Notthing Hillu. I ten patřil do skupiny atentátníků, o nichž se původně uvádělo, že byli jen čtyři. Wahbi Mohammed ovšem nezaútočil. Svou nálož odhodil poblíž Little Wotrmwood Scrubs. Není známo proč.

Scotland Yard jeho identitu nepotvrdil, ale je možné, že jde o bratra Ramziho Mohammeda, který byl dopaden v Kensingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám