Hlavní obsah

Ve Finsku sílí hlasy požadující po Rusku návrat Karélie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Sto tisíc občanů Finska do pátku podepsalo pod petici požadující návrat území, které na Finsku získal Sovětský svaz ve válkách v letech 1939-1940 a 1941- 1944. Petici iniciovala finská občanská organizace Pro Karelia. Oficiálně ale Helsinky uvádějí, že na Rusko žádné územní požadavky nemají, napsal pátek deník Izvěstija.

Foto: archiv KNTB
Článek

Organizace Pro Karelia připravila detailní "Plán reformy pohraničních oblastí", v němž navrhuje vrátit Finsku části pohraničí ruské autonomní republiky Karelie, Karelskou šíji s městem Vyborg v Leningradské oblasti a oblast okolo města Pečenga v Murmanské oblasti. Tato území patřila v minulosti Finsku na základě jeho dohody se sovětským Ruskem z roku 1920. Ve válkách z let 1939-1940 a 1941-1944 je získal SSSR.

Autoři petice zdůrazňují především ekonomické výhody plynoucí z případného předání území Finsku. Vydělaly by prý obě země.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil aktivity organizace Pro Karelia za nebezpečnou tendenci. "Ti, kdo něco takového iniciují, jsou provokatéři. Snaží se přepsat historii," uvedl.

Finské úřady zdůrazňují, že všechny územní otázky mezi Ruskem a Finskem jsou vyřešeny na základě pařížských mírových dohod z roku 1947, toto se však může změnit, neboť bývalý vězni finských koncentračních táborů požadují kompenzace od finské vlády.

"Finská strana neplánuje měnit uzavřené dohody. Ale jestliže se ruská strana začne vracet k problematice koncentračních táborů, bude potřeba územní otázku znovu otevřít. Jsem přesvědčen, že to není v ruském zájmu," řekl listu tajemník finského velvyslanectví v Rusku.

Podle předsedy zákonodárného shromáždění Karelie Nikolaje Levina jde o plánovanou akci. Ruská Karelie totiž začala uvažovat o ochraně domácích přírodních zdrojů před vývozem do zahraničí a "Finsko teď získává z Karelie méně."

Revizionistické hlasy se nejčastěji ozývají ze stran sudestkých Němců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám