Hlavní obsah

Varování před novou tsunami vyvolalo v Indii paniku

DILLÍ

Paniku vyvolalo na východě Indie a na souostrovích Andamany a Nikobary varování před další přílivovou vlnou. Úředníci ve čtvrtek vyzvali k evakuaci obyvatele v Tamilnádu a sousedním Keralu na základě informací místní meteorologické stanice. Došlo k tomu poté, co  Andamanské a Nikobarské ostrovy v Bengálském zálivu zasáhly další otřesy.

Foto: Magistrát města Plzně

Odborná pomoc je realizována prostřednictvím Linky pomoci 800 108 000.

Článek

"Máme informace od vědců, že voda stoupne v poledne. Doufáme, že se tak nestane, ale musíme být připraveni," řekl guvernér Andaman Ram Kapse. V hlavním městě souostroví Port Blair okamžitě vypukl chaos, stovky lidí utíkaly z domů a zmateně pobíhaly po ulicích, protože nevěděly, kam se vydat.

Varování umocněné houkáním sirén způsobilo paniku v pobřežních státech Indie, všichni obyvatelé se hnali co nejdále od pobřeží, protože v kraji Čidambaram se o hrozbě vlny místní představitelé dozvěděli pouhých deset minut před tím, než měla údajně udeřit. Premiér státu Tamilnádu dokonce kvůli varování odřekl návštěvu zničených rybářských vesnic na pobřeží.

V hlavním městě Tanmilnádu Madrásu ovšem hladina vody skutečně stoupla. Policisté proto střežili pobřeží, aby se lidé nepřibližovali k moři.

Zprávy z Andaman a Nikobar jsou příznivější

Ve středu indické letectvo začalo evakuovat obyvatele souostroví Andamany a Nikobary. Podle zpráv záchranářů nebudou počty obětí tak vysoké, jak se původně uvádělo, nejhorší odhady hovořily až o 7000 mrtvých.

Když se však indičtí záchranáři dostali do vnitrozemí ostrova Kar Nikobar, zjistili, že řada místních obyvatel stačila utéci na vyšší místa v centrálních částech ostrova. Řada obyvatel Kar Nikobaru se mezitím vydala na několikadenní pouť ze svých zničených vesnic na poškozené, ale stále funkční letiště.

Kmeny z doby kamenné

Ve středu také indická vláda oznámila, že se zachránilo 40 ze stovky členů kmene Ongků. Naopak indickým úřadům se nepodařilo zatím navázat kontakt se Sentinelci, kteří žijí v izolaci na jediném ostrově a jsou k cizincům nepřátelští.

Krizové linky MZV:

  • +420 22418 2425
  • +420 22418 2254
  • +420 22418 2985
  • +420 22418 1111
  • 974 833 235
  • 974 832 672
  • 603 190 617
  • další bližší informace o občanech ČR, kteří cestovali organizovaným zájezdem, jsou schopni poskytnout cestovní agentury a jejich delegáti

Zdroj MZV 

Odhaduje se, že je jich asi 200 a jsou považováni za jedinou žijící spojnici lidstva s dobou kamennou. Velké ztráty podle očekávání utrpěli Nikobarové, kteří jsou největším kmenem na souostroví a jako jediní pěstují obilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám