Hlavní obsah

Válku s Irákem odvrátí jen zázrak, soudí jordánský král

DAVOS

Jordánský král Abdalláh II. bin Husajn v neděli na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu usoudil, že by byl zázrak, kdyby se ještě podařilo najít diplomatické řešení irácké krize a předejít válce.

Foto: Pavel Reichard

Mimořádně nepříznivé počasí neodradilo ani ředitele pořádají Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov Pavla Januse (zcela vlevo).

Článek

"Bohužel věřím, že máme určité zpoždění, že je příliš pozdě k tomu najít cestu ven, najít diplomatické řešení mezi Irákem a mezinárodním společenstvím," řekl král podle agentury Reuters.

Mechanismy směřující k válce jsou na místě a bude velmi těžké najít dialog a mírové řešení krize. "Byl by to zázrak," prohlásil Abdalláh na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Vyjádřil naději že pravděpodobná válka bude krátká a co nejméně bolestná.

Jordánský premiér Alí abú Righib krátce předtím v Ammánu řekl, že Rada bezpečnosti OSN by měla zaujmout vůdčí místo a zajistit mírové řešení krize kolem Iráku. Usoudil, že musí být vyvinuto veškeré možné úsilí, aby se zabránilo válce, a klíčovou roli při tom přisoudil OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám