Hlavní obsah

V USA odebírali k transplantacím tkáně od lidí s AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Spojenými státy zmítá rozrůstající se skandál s nezákonně odebíranými lidskými orgány. Některé z nich navíc mohly být odebrány lidem, kteří byli nakažení nebezpečnými infekčními nemocemi včetně AIDS. Podle šetření firma Biomedical Tissue Services (BTS), pracující jako banka orgánů, dodala nemocnicím desítky tisíc tkání a orgánů, které se používaly i při transplantacích.

Článek

Úřad pro potraviny a léky FDA se obává, že některé orgány pocházely od lidí nemocných AIDS, žloutenkou a syfilidou, nebezpečí nákazy je však podle jeho představitele malé. Úřad zatím neuvede, který z pacientů mohl dostat podezřelý transplantát. Také odmítl sdělit, kolika lidem byly transplantovány orgány od BTS. "V tuto chvíli agentura nezveřejní žádné podrobnosti z vyšetřování, aby neohrozila jeho další průběh," uvedl mluvčí úřadu Stephen King. 

O rozsahu případu však svědčí, že v sídle BTS v New Jersey dvě pověřené firmy LifeCell a Tutogen Medical zničily, nebo daly do karantény orgány za 5 miliónů dolarů, šlo především o kosti, kůži a šlachy.

Skandál se rozrůstá

Skandál vypukl v listopadu, když vznikly pochybnosti o původu orgánu a tkání, které dodávala firma BTS. To se však ještě nevědělo o rozsahu. Šetření v nemocnicích a u distributorů ukázala, že jde o tisíce případů. Jen minnesotská firma Medtronic uvedla, že od BTS požadovala na 13 000 orgánů a tkání, z nichž 8000 bylo dodáno.

David Wade z jiné banky orgánů Lost Mountain Tissue Bank uvedl, že přes BTS získala několik tisíc orgánů a tkání, ale jen pár set jich bylo dál distribuováno a na dvacet transplantováno.

Majitel firmy BTS Michael Mastromarino a tři jeho společníci už byli obviněni, vinu však popírají. Ochod s tkáněmi a orgány jim přinesl miliónové zisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám