Hlavní obsah

V Turecku zemřelo třetí dítě na ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Třetí dítě z jedné rodiny zemřelo ve východním Turecku s příznaky ptačí chřipky. Jedenáctiletá dívka byla sestrou dvou prvních tureckých obětí viru. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Článek

Minulou neděli už zemřel čtrnáctiletý bratr dívky, ve čtvrtek jejich patnáctiletá sestra. Rodina dětí žila v odlehlé zemědělské oblasti východního Turecka při hranicích s Arménií. Všechny byly převezeny do nemocnice ve městě Van. Tam je nyní se stejnými příznaky ještě jejich šestiletý bratr.

Pokud mezinárodní testy prokážou, že sourozenci z města Dogubayazit zemřeli skutečně na ptačí chřipku, půjde o první lidské oběti viru mimo jihovýchodní Asii a Čínu, kde mu od roku 2003 podlehlo přes 70 lidí.

Děti si hrály s mrtvolami zvířat

Ve východních provinciích Turecka úřady preventivně vybíjejí tisícovky chovných ptáků. Do oblasti byly zaslány zvláštní dodávky antivirotika Tamiflu, které lékaři ve Vanu nemocným podávají.

Rodina zemřelých sourozenců chovala kuřata pro vlastní potřebu a vzala je domů, když se v noci venku ochladilo. Drůbež, která přesto onemocněla, byla v domácnosti zaříznuta a snědena. Děti si také hrály s hlavami zabitých kuřat.

Nebezpečný virus H5N1 se na člověka nepřenáší snadno, pokud by ale zmutoval, mohl by podle expertů vyvolat pandemii, která by zabila desítky milionů lidí a přinesla by velké hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám