Hlavní obsah

V Tatrách zemřeli 2 ze 4 českých horolezců

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dva ze čtyř Čechů, kteří v úterý ráno uvízli ve stěně ve Vysokých Tatrách, zemřeli. Slovenská horská služba potvrdila kolem třetí hodiny odpoledne smrt muže a ženy. Další muž je v nemocnici v Popradu. Posledního muže se podařilo Horské službě zachránit. Je v dobrém zdravotním stavu, sám došel do chaty.

Foto: Promo Nazareth

Nazareth zahrají ve Valašském Meziříčí poprvé.

Článek

Všichni Češi byli podle slovenských médií členové horolezeckého klubu Davys Praha.

Čtyři čeští horolezci se dostali do potíží v oblasti Malého ledového štítu ve Vysokých Tatrách.  "Zavolali nám kolem sedmé hodiny ranní," řekl Právu náčelník Horské záchranné služby pro oblast Vysokých Tater Jozef Janiga.

Záchranáři ihned vyrazili do terénu. Podle jejich prvních informací zůstali 2 horolezci ve stěně: konkrétně v horní polovině jižního svahu. Další dva lidé: muž a žena, byli nezvěstní.

Horská služba nejdříve našla těžce zraněného Čecha, o několik hodin později mrtvou Češku. Ta se pravděpodobně při lezení po skále neudržela a spadla do třicetimetrové propasti. Záchranáři objevili její tělo zhruba 300 metrů pod svahem.  

Další člověk, muž, zemřel o několik hodin později při sestupu do bezpečí. Specialisté tak sváděli boj o život posledního Čecha, jenž visel ve stěně. A úspěšně. V podvečer byl zachráněn a dokonce sám schopen odejít do chaty. 

Nebezpečná akce

Zachráněného těžce zraněného muže se podařilo nalézt krátce po poledni a kolem půl druhé odpoledne byl snesen do bezpečí. 

Horská služba ho nejdříve dopravila do Téryho chaty, odkud ho vrtulník přepravil do nemocnice v Popradu. Muž utrpěl mimo jiné komplikovanou zlomeninu kotníku a nyní je na operačním sále.

Záchrannou akci znesnadňoval těžce přístupný terén kombinovaný se špatným počasím. V oblasti navíc hrozil pád laviny.

Zatím není známo, jak se skupina Čechů do potíží dostala.

Češi v Tatrách umírají často

Naposledy došlo k neštěstí českých turistů v Tatrách 18. ledna, kdy v lavině v dolině Parichvost zahynuli reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě Jiří Kavka a Jan Trefný.

Češi patří spolu s Poláky mezi vůbec nejčastější zahraniční oběti vysokohorské turistiky na Slovensku.

V loňském roce zahynulo ve slovenských horách 29 lidí a v roce 2002 si jenom Tatry vyžádaly 13 obětí, z toho osm Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám