Hlavní obsah

V Srbsku volí prezidenta, výsledek zatím nejistý

BĚLEHRAD

Srbové v neděli půjdou volit k urnám svého nového prezidenta. Budou se rozhodovat mezi mezi dosavadním proevropsky orientovaným prezidentem Borisem Tadičem a nacionalistou Tomislavem Nikoličem. Podle předběžných průzkumů je souboj zatím vyrovnaný.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Předseda Srbské radikální strany Tomislav Nikolič vyhrál první kolo srbských parlamentních voleb.

Článek

Nový prezident bude mít náročnou úlohu vůdce státu, od kterého se pravděpodobně odtrhne provincie Kosovo. Ani jeden z kandidátů však toto odtržení neodvrátí, tvrdí analytici. Poslední průzkumy davaly naději na vítězství spíše Tadičovi

Umírněnější Tadić slibuje další přiblížení Srbska Evropské unii, úřadující předseda ulranacionalistické Srbské radikální strany (SRS) Nikolić zase těsnější vazby na Rusko. Právě Rusko je jedním z mála států, které podporují Bělehrad a jeho odmítavý postoj k nezávislému Kosovu.

:. Tomislav Nikolićfoto: ČTK/AP

V prvním kole voleb před dvěma týdny však Nikolić Tadiče porazil, když získal téměř 40 procent hlasů, zatímco jeho rival přitáhl 35,4 procenta voličů.

Profily kandidátů:

Hlasování 6,7 miliónu voličů získalo povahu určitého referenda o tom, zda obyvatelé chtějí, nebo nechtějí, aby Srbsko směřovalo do Evropské unie. Svou váhu má přitom i skutečnost, že nový prezident bude muset řešit očekávané brzké jednostranné vyhlášení samostatnosti jihosrbské provincie Kosovo, proti čemuž je většina obyvatel, zatímco většina zemí EU je pro samostatnost.

Volební místnosti se mají uzavřít ve 20:00 SEČ. Poté by měly přijít první odhady a v noci na pondělí první předběžné výsledky, ty konečné oficiální až v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko volí budoucnost země i Balkánu

Zraky Evropy i světa míří tento víkend k Srbsku: zítra tam budou ve druhém, rozhodujícím kole volit prezidenta a s ním zjevně i budoucí orientaci této klíčové...

Výběr článků

Načítám