Hlavní obsah

V případě výbuchu prešovského paneláku obvinila policie další dva lidi

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská policie obvinila další dva lidi v případě loňského výbuchu plynu v paneláku na Mukačevské ulici v Prešově. Policie o tom informovala v sobotu na sociální síti.

Foto: Policie SR

Panelák po explozi v Prešově

Článek

„Vůči dalším dvěma osobám bylo vzneseno obvinění za obzvláště závažný zločin všeobecného ohrožení. Obvinění byli zadrženi v pátek 21. února 2020,“ uvedla policie.

Vyšetřovatelé postupují v součinnosti se znalci a experty z různých odborných a vědeckých odvětví a disciplín. „Intenzivně dokumentovali a vyhodnocovali jedno z nejrozsáhlejších míst činu v historii slovenské kriminalisticky,“ dodala policie.

Foto: Policie SR

Fotografie trosek zničeného domu po výbuchu v Prešově

Foto: Policie SR

Panelák po explozi v Prešově

Vyšetřovatel rovněž změnil právní klasifikaci vůči třem dosud obviněným a vazební stíhaným osobám, které policie zadržela už loni po výbuchu.

Pojišťovna vyplatí lidem ze zničeného domu v Prešově desítky milionů korun

Evropa

„V současnosti je vedeno trestní řízení v souvislosti s vyšetřováním obzvláště závažného zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu vůči pěti obviněným, kterým v případě dokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvacet až pětadvacet let nebo dokonce až doživotí,“ dodala policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

Loni šestého prosince došlo k výbuchu plynu a následnému požáru v paneláku na Mukačevské ulici číslo 7 v Prešově. Při tragédii zahynulo osm osob, jedno tělo se stále nenašlo.

Dělníci, kteří měli prorazit plynové potrubí v Prešově, zůstávají ve vazbě

Evropa

Policie krátce po výbuchu zadržela tři zaměstnance firmy, která prováděla výkopové práce u paneláku. Ti měli způsobit únik plynu, který se nahromadil v nejvyšších podlažích nejbližšího paneláku a explodoval.

Podle obvinění od proražení potrubí do momentu výbuchu uplynulo nejméně 30 minut, dělníci únik plynu neoznámili a nevykonali ani žádné opatření, aby odvrátili hrozící nebezpečí. „Spoléhali se na to, že unikající plyn se samovolně odvětrá,“ uvádí se v obvinění.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Panelák byl natolik poškozený, že musel být srovnán se zemí. Na pomoc obyvatelům paneláku poslali občané a firmy z celého Slovenska přes 5 milionů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám