Hlavní obsah

V Polsku zachránili u hranic s Běloruskem dva bezvládné syrské bratry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topczykaly

Dva naprosto vyčerpané migranty ze Sýrie v neděli zachránila polská nevládní organizace poté, co se mužům podařilo dostat do země skrze ostře střeženou hranici s Běloruskem. Podle svědků agentury Reuters byli téměř v bezvědomí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Polská nevládní organizace zachránila syrské migranty z BěloruskaVideo: Reuters

 
Článek

„Našli jsme v lese dva muže, jsou ve velmi špatném fyzickém stavu, nedokázali s námi příliš komunikovat,” řekla Agata Kolodziejová z polské nadace Ocalenie.

Jediné, co zvládli pracovníkům nevládní organizace sdělit, byla jejich jména. Bratři Kader (39 let) a Loas (41 let) pochází z města Homs v západní Sýrii.

Padesátka migrantů překonala bariéru na polsko-běloruské hranici

Evropa

Vyčerpané muže našli nedaleko města Topczykaly, asi 40 kilometrů od hranice s Běloruskem. Humanitární pracovníci přivolali na místo policii a záchranku, která je odvezla do nemocnice. V lese podle všeho strávili čtyři noci.

Na hranici už několik migrantů zemřelo

Tisíce migrantů v posledních měsících uvázlo na hranici Běloruska a států Evropské unie, kam je podle informací Evropské unie účelově sváží režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka ve snaze vytvořit na země sedmadvacítky tlak.

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem zvažují aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

S čím dál většími mrazy navíc panují obavy o zdraví uprchlíků. Nejméně deset běženců na hranicích už zahynulo, uvádí server InfoMigrants.

Informace nelze ověřit, jelikož pohraničníci na nárazovou oblast nepouští novináře ani pracovníky lidskoprávních organizací.

Foto: Reuters

Polská nevládní organizace zachránila syrské migranty z Běloruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám