Hlavní obsah

V oblasti Vysokých Tater zaznamenali zemětřesení

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Po nedávné ničivé vichřici zneklidnilo obyvatele a návštěvníky Vysokých Tater úterní zemětřesení o síle 4,5 Richterovy škály. Otřesy cítili také obyvatelé Popradu, Liptovského Mikuláše, Oravy a okolí Nízkých Tater. Cítit byly i na severu Moravy na Karvinsku.

Foto: Archiv radnice Praha 13

Z loňského ročníku

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo podle geofyzikálního ústavu v blízkosti slovensko - polských hranic nedaleko měst Zakopane a Nowy Targ.

"Seděla jsem po šesté hodině v kuchyni, když se se mnou zatřásla židle," cituje agentura TASR obyvatelku obce Huncovce v okresu Kežmarok. Otřesy trvaly asi pět vteřin. Popradští hasiči zaznamenali několik desítek telefonátů od obyvatelů, kteří se obávali opakování otřesů.

Otřesy pocítili například také v obci Mýto pod Ďumbierom. Jedna z chatařek se dívala v tom čase na televizi, když pocítila otřesy. "Houpala se celá budova i postel. V první chvíli jsem myslel, že spadl některý ze stromů poškozený nedávnou vichřicí," líčila situaci chatařka.

Podle seizmologa Jozefa Kristeka z Geofyzikálního ústavu Slovenské akademie věd nejde o výjimečně silné zemětřesení a na slovenské poměry je "střední". "Seděl jsem na gauči a cítil jsem, jak se pohybuje napravo nalevo. Chvění bylo cítit i pod nohama. Vrzaly skříně a hýbaly se skleničky. První, co nás napadlo, bylo, že nastal nějaký velký otřes na dole," řekl ve středu ČTK třiapadesátiletý obyvatel Karviné.

Reklama

Související témata:

Související články

Miliardovou kalamitu v Tatrách odstraní armáda

Až sto let potrvá, než budou Vysoké Tatry jako před víkendovou větrnou smrští. Uvedli to v pondělí odborníci. Údajně jde o největší katastrofu na Slovensku...

Výběr článků

Načítám