Hlavní obsah

V Kolumbii zadrželi obchodníka s drogami, hledaného ve 160 zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kolumbii byl zatčen významný obchodník s drogami Rafael Iván Zapata Cuadros, který je podezřelý z napojení na organizovaný zločin v Evropě, především na italskou mafii. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na kolumbijské oficiální zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijská armáda

Článek

Zapata Cuadros přezdívaný Rasgao byl hledán Interpolem ve 160 zemích celého světa. V Itálii byl v nepřítomnosti odsouzen ke 20 letům vězení.

Mimo jiné je podezřelý ze spolupráce s hlavními drogovými kartely v Itálii. Zřejmě také sloužil jako prostředník spojka se Salvatorem Mancusem, šéfem bývalých krajně pravicových polovojenských jednotek (paramilitares) v Kolumbii. Mancuso je nyní ve vězení ve Spojených státech.

Muž byl dopaden v departementu Antioquia na severozápadě Kolumbie, upřesnil šéf kolumbijské protidrogové policie generál Luis Pérez.

Toto zločinecké spojení mělo za cíl otevřít "nové trasy pro přepravu kokainu do Španělska, Francie, Nizozemska, Venezuely a Austrálie," uvedl Pérez.

Zadržený je považován také za prostředníka kolumbijského drogového kartelu Los Rastrojos, jehož jeden z vůdců Juan Carlos Calle byl minulý týden zatčen v Ekvádoru a vydán Kolumbii.

Los Rastrojos rovněž vznikli z bývalých členů paramilitares. Původně šlo o ozbrojenou skupinu sloužící jednomu z největších drogových obchodníků, nyní už mrtvému Wilberovi Varelovi. Následně se skupina stala jednou z nejmocnějších zločineckých organizací v Kolumbii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám