Hlavní obsah

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

– LONDÝN

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal Kellyho přítel a kolega Terence Taylor. Vyšetřování má mj. objasnit, jakou roli sehrál Kelly při přípravě pořadu BBC, který obvinil britskou vládu ze záměrného zkreslení zprávy o iráckých zbraních.

Foto: Miroslav Volf

Plavci a trenéři TJ Slavie Chomutov před bazénem v Sokolově.

Článek

Zbrojní specialista Terence Taylor, jenž s Kellym působil jako zbrojní inspektor OSN v Iráku, vypověděl, že David Kelly se nacházel v "normálním duševním stavu", když Taylor pobýval v jeho domě v Oxfordshire asi čtyři týdny před sebevraždou. Kelly tehdy hovořil o chystané svatbě své dcery a byl v dobrém rozpoložení.

Kelly zvažoval cestu do Iráku

Naposledy byl Taylor s Kellym v kontaktu čtyři dny před sebevraždou. "Mluvil jsem s ním telefonicky z USA, protože jsem měl do Británie jet a domlouvali jsme se schůzku na následující víkend ... 20. července." Většina rozhovoru se točila kolem týmu expertů prověřujících irácká zařízení podezřelá z výroby zakázaných zbraní a Kelly prozradil, že vážně uvažuje o svém návratu do Iráku.

Taylor Kellyho znal 16 let a působil s ním na začátku 90. let jako zbrojní inspektor v Rusku. Kelly poté pracoval jako šéfinspektor v Iráku, kde provedl více než 35 inspekcí předtím, než inspektoři v roce 1998 zemi opustili.

Tento týden bude vypovídat Gilligan

Taylor vypovídal prostřednictvím satelitního přenosu z Austrálie.

Tento týden by měl Hutton vyslechnout svědectví úředníků britského ministerstva obrany a představitelů BBC včetně novináře Andrew Gilligana, jehož pořad kritizující britskou vládu stojí v čele celé kauzy.

David Kelly spáchal sebevraždu 17. července poté, co jej parlamentní výbor vyslýchal v otázce jeho podílu na poskytnutí informací BBC, která ve svém pořadu obvinila vládu z toho, že přehnala hrozbu iráckých zbraní s cílem získat podporu veřejnosti pro úder na Irák.

Objasněny detaily smrti

Před výpovědí Taylora lord Hutton objasnil detail ohledně Kellyho smrti: čtyři destičky kardiogramu připevněné na tělo mrtvého, o nichž se v minulých dnech hovořilo i v médiích, na hrudník mrtvého umístili lékaři ve snaze zjistit možnou srdeční činnost.

Anketa

David Kelly
spáchal sebevraždu
32,1 %
byl zavražděn
67,9 %
Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám