Hlavní obsah

V Karibiku se formuje rekordní jednadvacátá bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GEORGE TOWN

Obyvatelé Kajmanských ostrovů se začali připravovat na silný déšť a vítr, který se ke karibským ostrovům blíží od jihu. Pomalu postupující systém sílí a meteorologové počítají s tím, že se změní v tropickou bouři Wilma. Bude to letos už 21. tropická bouře, což je rekord za minulých 72 let.

Článek

V pět hodin středoevropského letního času byl systém asi 250 kilometrů jihovýchodně od ostrova Grand Cayman a rychlostí tří kilometrů v hodině se sunul směrem na západ. Vítr, který s sebou nese, má rychlost 56 kilometrů v hodině, což je sedm kilometrů pod hranicí tropické bouře.

Podle předpovědí bude systém tři dny směřovat zřejmě na západ a pak se může stočit k severu do Mexického zálivu. Na Kajmanských ostrovech, které jsou korunní kolonií Velké Británie, podobně jako na Jamajce se očekávají prudké deště a pro příštích 36 hodin byla vyhlášena hurikánová pohotovost.

Hurikán Ivan loni na ostrově Grand Cayman zničil 70 procent domů. Někteří lidé mají dosud zásoby trvanlivých potravin, které si tenkrát pořídili. Období tropických bouří končí v závěru listopadu.

Jsou zaznamenávány 154 let a 21 jich v jediném roce napočítali pouze roku 1933. Americké národní středisko pro sledování hurikánů označilo už loňský rok za mimořádný co do počtu tropických bouří. Bylo jich 15 a 9 dosáhlo síly hurikánu, tedy větru o rychlosti nejméně 119 kilometrů v hodině.

Ropa kvůli předpovědi stoupá

Cena ropy na předpovědi meteorologů reagovala vzestupem o více než dolar za barel. Americká ropa se tak v Asii vrátila nad 63 dolarů za barel. V oblasti Mexického zálivu se totiž nachází asi čtvrtina americké těžby ropy a zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám