Hlavní obsah

V Jeruzalémě dochází místo pro mrtvé. Staví tam obří podzemní pohřebiště

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod ulicemi svatého města už několik let vzniká obrovské pohřebiště, které pojme desetitisíce zesnulých. V Jeruzalémě tak chtějí řešit problém svých přeplněných hřbitovů. Podle agentury Reuters výstavba více než kilometr a půl dlouhého podzemního hřbitova v přepočtu vyšla na dvě miliardy korun, prvních osm tisíc nebožtíků sem začnou pohřbívat už koncem října.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jeruzalémě vybudovali obří podzemní nekropoli kvůli nedostatku místa na hřbitovechVideo: Reuters

 
Článek

„Tento podzemní hřbitov je něčím jedinečným, nikde jinde ve světě byste nenašli podobně velké podzemní pohřebiště s počtem 23 tisíc hrobů. Ty budou dostupné k využití během příštích čtyř let. Koncem tohoto měsíce, koncem října, budeme připraveni využít prvních osm tisíc hrobů a výklenků,“ uvedl pro Reuters Chananja Šachor, ředitel jeruzalémského pohřebního bratrstva, což je tradiční židovská instituce s aramejským názvem chevra kadiša.

Více než kilometr a půl dlouhý podzemní hřbitov vzniká pod jeruzalémským hlavním židovským hřbitovem Har ha-Menuchot ve čtvrti Giv'at Ša'ul, kterému už dochází prostor k pohřbívání. Problém se netýká jen Jeruzaléma, mnoho dalších hřbitovů v Izraeli už naplnilo své kapacity a nové pohřby nenabízí. Zesnulí z nežidovské menšiny jsou v Izraeli pohřbíváni na oddělených hřbitovech.

Asi nejděsivější hřbitov světa leží zapomenutý hluboko v poušti Atacama

Cestování

Výstavba podzemního hřbitova v Jeruzalémě zatím vyšla na 300 milionů izraelských šekelů (v přepočtu necelé dvě miliardy korun). Na jeho výstavbě se však nepodílí vláda, vše řídí právě pohřební bratrstvo. Podle Šachora je pravděpodobné, že pokud lidé tento projekt přijmou, budou v hloubení pokračovat i dále a celkový počet podzemních hrobů tak ještě více naroste.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Židovský hřbitov na Olivové hoře v Jeruzalémě

Nejprestižnějším místem k spočinutí pro ortodoxní židy v Jeruzalémě ale zůstává nejstarší židovský hřbitov ve městě na Olivové hoře. Pohřbívá se zde už od doby, kdy na protější Chrámové hoře stál první Šalomounův chrám, tedy téměř tři tisíce let. Nachází se zde podle některých odhadů až 150 tisíc hrobů. Podle tradice má právě zde začít vzříšení mrtvých při příchodu Mesiáše, který má tudy procházet při své cestě na Chrámovou horu.

Reklama

Výběr článků

Načítám