Hlavní obsah

V Izraeli začal proces s premiérem Netanjahuem

Aktualizováno

V Izraeli v neděli začal proces s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Informoval o tom izraelský deník Haarec. Netanjahu je obviněn ve třech různých kauzách z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Premiér ve funkci v Izraeli před soudem ještě nestál. Netanjahuův právník soudům řekl, že potřebuje na prostudování materiálů dva až tři měsíce.

Foto: Sputnik, Reuters

Izraelský premiér Bejnamin Netanjahu

Článek

Podle izraelských médií může soudní řízení trvat i tři roky, předvoláno je 333 svědků. Nedělní stání bude krátké, obvinění pak mají říci, zda bodům obžaloby porozuměli. K vině se vyjádřit nemusí.

Kromě Netanjahua se proces týká ještě tří dalších lidí, akcionáře telekomunikační společnosti Bezeq Šaula Eloviče a jeho manželky Iris a dále vydavatele listu Jediot Achronot Arnona Mozese. Také Elovičova obhájkyně soudcům řekla, že potřebuje více času na seznámení se s důkazy.

Konec vládní krize v Izraeli. Parlament schválil Netanjahuovu vládu národní jednoty

Blízký a Střední východ

O proces je velký zájem a v soudní budově bylo pro novináře vyčleněno několik místností, v nichž bylo možné dění v soudní sledovat v televizi.

Pro jednání samotné byla určena poměrně malá místnost číslo 317, do níž se vejde jenom asi 20 lidí. Netanjahu se odmítl po příchodu posadit, dokud budou přítomny kamery. Stejně jako soudci a právníci přišel s rouškou na obličeji.

Jeho příznivci i odpůrci na dnešek svolali do Jeruzaléma demonstrace, policie kvůli tomu povolala posily.

Netanjahu po příjezdu do soudní budovy v prohlášení před novináři řekl, že soud považuje za snahu svrhnout ho za každou cenu, a obvinění označil za směšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám