Hlavní obsah

V indonéské nemocnici zemřela první oběť SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ /PEKING

Indonésie, čtvrtá nejlidnatější země světa, v pondělí ohlásila první oběť smrtícího zápalu plic (SARS) - 56letého tchajwanského obchodníka, který zemřel v neděli večer v nemocnici v Jakartě. Jak uvedlo indonéské ministerstvo zdravotnictví, Tchajwanec do země přicestoval 17 dubna.

Foto: Magistrát města Plzně

Na plzeňských školách se výuka stále častěji propojuje s moderními technologiemi.

Článek

Muž trpěl všemi příznaky nemoci - teplotou, která je vedle kašle, případně střevních problémů, jedním z prvních symptomů nemoci končící vážnými dýchacími problémy a u šesti pacientů ze sta smrtí. "Definitivní potvrzení může poskytnout teprve pitva. Její výsledek je očekáván ve středu," uvedla mluvčí ministerstva Toniwa Manoupriová.

Filipíny: Rok vězení za porušení karantény

Ten, kdo na Filipínách poruší pravidla karantény, musí v budoucnu počítat s vězením až do výše jednoho roku. Oznámily to v pondělí justiční úřady země.

Teprve před několika dny dalo ministerstvo zdravotnictví do karantény celou vesnici, kde žila zdravotní sestra, která zemřela na SARS. Dívka a její otec jsou jedinými oběťmi nemoci v tomto ostrovním státě.

Vietnam zvítězil nad SARS

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes prohlásila Vietnam za první zemi, která úspěšně potlačila šíření smrtelné choroby SARS, která je označována za nejzávažnější epidemii 21. století. Vietnamské ministerstvo zdravotnictví však varovalo, že stále existuje vysoké riziko, že by nemoc mohla být opětovně dovezena cestujícími z jiných zemí.

Ve Vietnamu se touto nemocí nakazilo 68 osob. Pět lidí, všichni zaměstnanci zdravotnických zařízení, zemřelo. Poslední případ byl zaznamenán 8. dubna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila 20denní období, což je dvojnásobek inkubační doby, jako standard pro odstranění varování před cestami do této země a k prohlášení, že nemoc se již více v této zemi nešíří.

Odborníci se domnívají, že včasné odhalení a rychlá izolace postižených osob přispěly k zabránění šíření této infekční nemoci ve Vietnamu.

WHO naléhá na Čínu, aby více informovala o SARS

WHO dále vyzvala vedoucí představitele čínského hlavního města Pekingu, aby řekli veřejnosti více o tom, jak bojovat proti SARS. Počet případů této smrtelné infekční choroby již přesáhl ve městě 1100 a lidé pátrají po informacích, jak se mohu chránit.

Čínský tisk uvádí, že 7672 osob ze 14 milionů obyvatel Pekingu je v přísné karanténě v několika obytných budovách. Z celkem 2914 potvrzených případů v Číně připadá 1114 na hlavní město a z 1921 případů podezření na infekci 1191. Z celkem 131 obětí SARS připadá 56 na Peking. WHO tato čísla označila za ohromný nápor na zdravotnický systém, který se s touto nemocí snaží bojovat.

Velké množství obchodů je zavřeno, zaměstnanci byli posláni domů v obavě z šíření choroby. Ulice byly ráno neobvykle prázdné a většina lidí, kteří vyšli na ulici, měla na obličejích roušky.

WHO vzkázala úřadujícímu starostovi města Wangovi Čchi-šanovi a předsedovi pekingské komunistické strany Liou Čchiovi, že veřejnost ví jen velmi málo o SARS, což může vyvolat mezi lidmi paniku.

Liou sdělil, že od neděle bude Peking uvádět informace o tom, které nemocnice mají kolik případů, které budovy a nemocnice jsou v karanténě a kolik osob je v karanténě.

Indie: strach vzal pilotům práci

Indické státní aerolinie Air India daly výpověď 27 pilotům, kteří z obavy před nákazou SARS odmítli letět do zemí, kde se SARS vyskytuje. Informovala o tom indická televizní stanice New Delhi Television.

Reklama

Související články

Nákaza SARS už pronikla i na Tchajwan

Šestapadesátiletý muž zemřel v neděli na těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) na Tchajwanu. Jde o první známou oběť této infekční nemoci na ostrově,...

Výběr článků

Načítám