Hlavní obsah

V gruzínské Abcházii uneseni tři pozorovatelé OSN

– GRUZIE
Novinky, ČTK, Interfax

Tři pozorovatelé OSN, dva Němci a jeden Dán, kteří monitorují příměří mezi Gruzií a separatistickou Abcházií, byli uneseni spolu se svým místním tlumočníkem v Kodorské soutěsce u vesnice Gencviši. Soutěska leží v demilitarizované zóně na hranici separatistické provincie Abcházie a vlastní Gruzie.

Foto: ČTK/AP

Skupina vojenských pozorovatelů OSN. (Ilustrační foto)

Článek

Podle mluvčího abchazského ministerstva vnitra zahájili neznámí ozbrojenci palbu na nákladní auto, které vezlo vojenské pozorovatele OSN a příslušníky ruských mírových jednotek, a donutili ho zastavit. Ruské vojáky odzbrojili, nařídili jim zout boty a nechali je jít. Pozorovatelé OSN byli odvedeni na neznámé místo do lesa. Podle politického poradce mise OSN Mariana Staszewského nebyl při střelbě nikdo zraněn.

"Podle našich informací jsou uneseni tři naši zahraniční pozorovatelé a jeden místní tlumočník," řekla v Tbilisi mluvčí OSN Sopho Khorguaniová. Pozorovatelů mise OSN v Gruzii (Monug) je 114, jsou občany 23 zemí a dva z nich jsou Američané.

Mír v oblasti nevyhovuje

Pracovníci Monugu, kteří dohlížejí nad dodržováním příměří mezi Gruzií a separatistickou Abcházií, zatím nemají žádné bližší informace o osudu unesených. Upřesnili jen, že k únosu došlo asi v devět hodin ráno místního času.

Zmocněnec prezidenta Gruzie v Kodorském průsmyku Emzar Kviciani informoval, že se právě ve čtvrtek ve vesnici Čuburdchindži v Galském kraji měla podepsat dohoda o navrácení běženců do vesnic demilitarizované zóny Kodorského průsmyku. "Jak je vidět, někomu krajně nevyhovuje, aby se v oblasti konfliktu udržel mír," poznamenal Kviciani.

Neuralgický bod

Ruské mírové síly jsou v Abcházii rozmístěny od roku 1994 a ačkoli je gruzínská vláda obviňuje, že straní Abchazcům, prodloužila jim mandát ve strachu, že kdyby odešly, zřejmě by propukla další vlna násilí.

Polovinu Kodorské soutěsky ovládají separatisté, druhou gruzínská vláda. V tomto neuralgickém bodě oblasti byli v roce 2001 zabiti čtyři pozorovatelé OSN, když jejich vrtulník sestřelili neznámí ozbrojenci. Útok byl tehdy připsán Čečencům.

Reklama

Výběr článků

Načítám