Hlavní obsah

V Essenu se podařilo zabránit teroristickému útoku, uvedly úřady. Podezírají IS

Aktualizováno

Německé úřady se domnívají, že se jim podařilo překazit plánovaný útok na obchodní centrum v Essenu. To bylo v sobotu celý den zavřené. Člověk, který útok osnoval, je údajně napojený na extremistickou organizaci Islámský stát. Uvedla to agentura DPA. Kromě toho policie informovala i o mimořádné akci v Offenburgu.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Policisté v Essenu

Článek

Strůjcem útoku v Essenu má být údajně Němec, který odcestoval do Sýrie, aby tam bojoval po boku Islámského státu.

Agentura DPA s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedla, že muž o útoku elektronicky komunikoval s několika lidmi v Essenu či v okolí.

Podle listu Bild vydal německý bojovník ze Sýrie příkaz několika lidem a poskytl jim rovněž návod k výrobě bomby. Útok se měl podle Bildu odehrát v sobotu odpoledne a podomácku vyrobené bomby zřejmě měly být ukryty do batohů a odpáleny sebevražednými atentátníky v různých částech obchodního střediska.

Policie v souvislosti s výstrahou zadržela a vyslýchala dva muže a prohledala jejich byty.

Desetitisíce návštěvníků denně

Jedno z největších nákupních center v Německu bylo otevřeno v roce 2008, hostí okolo dvou set obchodů a denně je navštíví více než 50 tisíc lidí.

Policie centrum v sobotu uzavřela s tím, že má „konkrétní náznaky možného útoku“. [celá zpráva]

„Abychom návštěvníky nevystavili případnému nebezpečí, nebudou moci vstoupit do nákupních hal ani parkoviště. Současné šetření naznačuje, že hrozba se týká pouze nákupního centra,“ popsal omezení mluvčí policie Severního Porýní-Vestfálska.

Akce i v Offenburgu

V neděli německá policie oznámila, že ukončila i další velkou operaci, kterou spustila kvůli informaci o možném útoku, tentokrát se prý hrozba týkala Offenburgu na jihozápadě země.

Policie podle agentury Reuters posílila bezpečnostní opatření v centru Offenburgu a v městské dopravě. Jedním z terčů útoku se podle policistů zřejmě mohl stát nejmenovaný noční klub. Podrobnější informace o povaze hrozby policie neposkytla s tím, že vyšetřování pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám