Hlavní obsah

V Egyptě dopaden chemik podezřelý z útoků v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/KÁHIRA

Egypťan Magdi Mahmoud al-Nashar (33), který je podezřelý z podílu na teroristických útocích v Londýně, byl zadržen v Káhiře. V bytě v britském Leedsu, který využíval, byly už dříve nalezeny výbušniny. Chemik letos graduoval na  univerzitě v Leedsu a jeho kolegové ho od začátku července neviděli.

Článek

Nashar bydlel poblíž bytu, kde byly nalezeny podomácku vyrobené výbušniny a kam chodil. Tento byt již v úterý prohledala britská policie, Nasharovo jméno však v té době ještě nepadlo, hovořila jen o Egypťanovi.

Scotland Yard však podle CNN zatím nepotvrdil zprávy jiných médií, že v Káhiře zadržený Egypťan je skutečně Nashar. Britská policie jen opatrně uvedla, že ví o vazbách zatčeného s londýnskými atentáty.

K Nasharovu jménu se policisté prý dostali při prohlídce místa poblíž Londýna. Jiný zdroj uvádí, že jeho číslo bylo nalezeno v mobilním telefonu.

Že Nashar žil poblíž mísa, kde se v Leedsu vyráběly bomby, uvedl deník Guardian. Ten také přišel se zprávou, že Nashar odletěl před čtyřmi týdny od Egypta. Sousedům tvrdil, že má potíže s vízem.

Po Nasharovi, který graduoval letos v Leedsu, však pátrá i FBI. Nashar studoval v roce 2000 jeden semestr chemii na univerzitě v Raleighu v Severní Karolíně.

Výbušninu si atentátníci vyrobili sami

BBC s odoláním na zdroje blízké vyšetřovatelům uvedla, že atentátníci zřejmě nepoužili vojenskou výbušninu, ale asi si ji vyrobili sami, což bylo důvodem pátrání po Egypťanovi.

"Bylo mi řečeno, že výbušnou látkou, nalezenou ve velkém množství v bytě v Leedsu - zbytek je ještě stále na místě - je peroxid acetonu," uvedl reportér Mark Urban a dodal: "Je to šokující vývoj, protože předchozí teorie o průmyslové nebo vojenské vysoce explozivní trhavině se ukázaly mylné. Jde o stejný typ výbušniny, kterou měl ve svých botách Richard Reid, jež mínil v roce 2001 vyhodit do vzduchu letadlo letící přes Atlantik."

Aceton peroxidu je velmi výbušná látka, kterou lze celkem jednoduše syntetizovat z běžně dostupných surovin, takže výrobce na sebe nepřipoutá pozornost odpovědných orgánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám