Hlavní obsah

V Dubaji začala výstavba největší věže světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

V Dubaji byla v pondělí zahájena výstavba nejvyšší věže na světě. Bude to další rekordní stavba ve městě, ve kterém už stojí nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa. Věž má být dokončena v roce 2020, informovala agentura Reuters. Vláda Dubaje neuvedla, jak vysoká stavba bude ani kolik bude stát.

Foto: David French, Reuters

Model nejvyšší věže světa, která by měla do roku 2020 vyrůst v Dubaji.

Článek

Podle dubajských zpravodajských stránek Khaleej Times projekt přijde na jednu miliardu dolarů (24,3 miliardy Kč) a věž bude o 100 metrů vyšší než mrakodrap Burdž Chalífa. Ten měří 829,8 metru.

Věž vs. mrakodrap

Zatímco nejvyšším mrakodrapem světa je Burdž Chalífa, nejvyšší věž světa stojí v japonské metropoli – Tokyo Sky Tree je 634 metrů vysoká vysílací a vyhlídková věž, která má také restauraci.

Dubaj je velkým turistickým a zábavním centrem a neustále spřádá plány na nové zajímavosti. Nová věž má být součástí luxusní rezidenční oblasti.

Objekt navrhl španělsko-švýcarský architekt Santiago Calatrava Valls. Štíhlá věž má vyvolávat představu minaretu ukotveného k zemi pevnými kabely. Bude mít několik vyhlídkových pater, závěsné zahrady, luxusní butikový hotel a další turistická zařízení. Věž také bude mít pohyblivé osvětlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám