Hlavní obsah

V čele Commonwealthu stane po královně Alžbětě princ Charles

Londýn

V čele Commonwealthu, což je volné sdružení Velké Británie a jejích bývalých kolonií a dominií, stane v budoucnu po královně Alžbětě II. její syn, princ Charles. V pátek se na tom shodli vedoucí představitelé členských zemí Commonwealthu při své vrcholné schůzce v Londýně. Toto očekávané rozhodnutí podle agentury Reuters oznámili v prohlášení vydaném na závěr summitu.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II. a princ Charles

Článek

„Příští hlavou Commonwealthu bude Jeho královská Výsost princ Charles, princ waleský," uvádí se v prohlášení.

Ačkoli je Charles dědicem britské koruny a po královně nastoupí na britský trůn, úloha v čele Commonwealthu dědičná není, a toto nástupnictví mu tedy nepřipadlo automaticky. Podle stanice BBC zazněly i názory, že by se v této úloze mohlo střídat 53 šéfů členských států.

Se schválením Charlese jako budoucí hlavy tohoto společenství se nicméně počítalo. Zvláště když královna dala najevo, že její „upřímné přání” je, aby se po ní Charles této úlohy „jednoho dne” ujal.

Prince již dříve podpořila britská premiérka Theresa Mayová či kanadský premiér Justin Trudeau.

Summit Společenství, které je volným sdružením Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií a v jehož rámci žije kolem 2,4 miliardy lidí, se koná zhruba každé dva roky. Členem organizace je 53 států, kromě Británie například Kanada, Austrálie, Indie, Pákistán či řada afrických států. V šestnácti členských zemích je britský panovník zároveň formální hlavou státu. Na letošní vrcholné schůzce v britské metropoli zastupovali 46 států předsedové vlád. Zbylých sedm zemí reprezentovali ministři zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám