Hlavní obsah

V Čečensku začíná pohřeb zavražděného prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNÉ/MOSKVA

V Čečensku v pondělí začíná třídenní pohřeb prezidenta Achmata Kadyrova (52), který zahynul při atentátu v Grozném. Na závěr smutečního rituálu bude jeho tělo pochováno v jeho rodné vesnici.

Foto: Pavla Tochorová

Pohádky z podhradí

Článek

Tisíce Čečenců obklopily od rána jeho dům v obci Centoroj v kurčalojevském okrese, zhruba 50 kilometrů od Grozného. Bývalý muftí, nejvyšší duchovní představitel Čečenska, zahynul v neděli. [celá zpráva]. 

Vyšetřovatelé zjišťují totožnost dělníků, kteří vpředvečer atentátu dokončili tři měsíce trvající rekonstrukci areálu. V souvislosti s atentátem už bylo zadrženo nejméně pět lidí.

K odpovědnosti za útok, při němž zemřelo šest lidí a několik desítek jich bylo zraněno, se nikdo nepřihlásil. Podezření však padá na povstalce, kteří se už několikrát pokusili Kadyrova zabít.

Při explozi utrpěl těžké zranění i velitel spojených vojsk na severním Kavkaze generál Valerij Baranov. Podle oficiálních zdrojů je v kritickém stavu - lékaři mu amputovali nohu. Agentura Interfax tvrdí, že jeho funkci převzal generálplukovník Michail Pankov.

"Kadyrovova smrt je těžkou ranou," přiznal v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy poslanec ruského parlamentu Ramazan Abdulatipov, který v roce 1999 dojednal "zběhnutí" Kadyrova do tábora Kremlu. "Jeho smrt zanechala v Čečensku politické vakuum. Ukazuje se, že tu není nikdo, kdo by převzal jeho korouhev."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám