Hlavní obsah

V Británii zakážou prodej plynových kotlů

– Londýn

Britský premiér Boris Johnson představí plán, podle kterého bude nejpozději od roku 2035 zakázán prodej nových plynových bojlerů. Londýnská vláda místo toho nabídne domácnostem podporu ve výši 5 tisíc liber (150 tisíc Kč), aby přešly na více „zelené” zdroje, píše deník Daily Mail. Tyto alternativy jsou ale výrazně dražší a ekologické organizace varují, že si je chudší rodiny nebudou moct dovolit.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Nový plán by měl ministerský předseda Johnson představit příští týden v rámci vládní strategie na dekarbonizaci bydlení a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Existují pochybnosti, zda je vládní snaha o masovou tranzici na „zelenější” zdroje vůbec reálná.

Británie zvažuje kvůli elektroautům zpoplatnit silnice

Evropa

Kritici například namítají, že pětitisícová pobídka nebude lidem stačit, protože alternativy, jako například vodíkové kotle, tepelná čerpadla se zemními kolektory a kotle na biomasu v současnosti stojí mezi 10 až 20 tisíci librami.

Levnější varianty, jako solární panely, nejsou kvůli proměnlivému počasí v Británii příliš spolehlivé. Vodíkové kotle zase nejsou ještě ani na trhu, vyráběny jsou zatím pouze v prototypech, a zavedení tepelných čerpadel využívajících zeminu není u malých domků technicky proveditelné.

Jen technicky by to trvalo 100 let

Podle odborníků je vládní návrh nereálný už jen kvůli tomu, že na zavedení nových zdrojů energie do více než 30 milionů domácností není dostatek pracovníků. „To by zaměstnalo topenáře v zemi alespoň na sto let”, upozorňuje Charlie Mullins, ředitel instalatérské společnosti Pimlico.

Dalším britským dodavatelům energie hrozí krach kvůli růstu cen plynu

Evropa

Ministři ujistili, že se domácnosti nebudou muset svých starých plynových kotlů zbavovat. Johnsonův kabinet spoléhá na to, že do roku 2035 půjde cena ekologičtějších alternativ dolů.

Reklama

Výběr článků

Načítám