Hlavní obsah

V Asii zachránil dvě desítky osob, doma byl zatčen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australan, který se během řádění tsunami v Thajsku stal uznávaným hrdinou, byl v pondělí po návratu domů zatčen. Na stopu Thomase Connella přivedly vyšetřovatele televizní záběry odvysílané ve světových televizích. Podle australských úřadů se muž v roce 2002 dopustil závažného násilného činu. V Thajsku však údajně zachránil až dvacet lidí.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Connell pocházející z Queenslandu riskoval svůj život při pomoci lidem zasaženým na pobřeží Pchúket smrtící vlnou tsunami. Tamní sdělovací prostředky jej proto přejmenovaly na "dobrého samaritána z pláže Patong". Pomohl dvěma desítkám osob.

Příběh hrdiny rychle převzala světová média. To se ale odvážnému muži stalo osudným.

Zprávy totiž zhlédl také vyšetřovatel jeho případu, který po Connellovi pátrá od roku 2002. Následovalo vydání příkazu k jeho okamžitému zatčení po příjezdu do země.

Policie si pro hrdinu přišla přímo na letiště v Brisbane. Viní ho z útoku na člena rodiny v roce 2002, jehož tehdy velmi vážně zranil. Po činu z místa útoku beze stopy zmizel. 

"Zatkli špatného člověka. Zachránil jsem dvacet lidí a doma mě pošlou přímo do zas... vězení?" prohlásil před novináři. Connellovi hrozí za ublížení na zdraví a útěk několik let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám