Hlavní obsah

Uzbecká opozice: vojáci stříleli do uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAŠKENT

Nejméně 13 lidí zahynulo v úterý poté, co vojáci zahájili palbu do davu ve městě Pachtábád na hranicích s Kyrgyzstánem. Úřady masakr popírají. Jak tvrdí opozice, celkem od pátku pouze v centru nepokojů - ve městě Andižan - zahynulo až 745 osob. Počet mrtvých za posledních pět dní se tak v zemi už blíží tisíci.

Článek

Svědci tvrdí, že vojáci dnes zahájili palbu do uprchlíků, kteří se snaží odejít z obavy o bezpečí svých rodin do sousedního Kyrgyzstánu. Mezi oběťmi jsou údajně i ženy a děti.

Zprávy okamžitě popřely uzbecké úřady. Podle nich jsou sice hranice přeplněné uprchlíky, ale situace není vyhrocená.

Opozice: jen v Andižanu 745 mrtvých

Jen v Andižanu, kde nepokoje vypukly, zemřelo od pátku 745 osob. Tvrdí to strana Ozod dechkonlar (Svobodní rolníci). Její členové údajně chodili dům od domu a ptali se obyvatel na případné oběti v jejich rodinách. V pondělí večer bylo na seznamu 745 jmen. Dalších 200 mrtvých hlásí po střetech demonstrantů s armádou jiná města v Uzbekistánu. Tragická bilance nepokojů se tak blíží tisíci.

Na hřbitově v Andižanu pokračuje pohřbívání obětí nepokojů. Do masového hrobu bylo dnes narychlo uloženo 37 těl zabalených v tradičních bílých rubáších. Několik stovek dalších těl údajně ještě na pohřbení čeká.

Násilnosti začaly v pátek v Andižanu. Vládní zdroje tvrdily, že tu bylo potlačeno povstání islamistických extremistů. [celá zpráva

Reklama

Související články

Nepokoje v Uzbekistánu nekončí

Nepokoje v Uzbekistánu v neděli pokračovaly. Ve východouzbeckém Iljičevsku (Kara-su) po nich zůstaly na ulicích spálená policejní auta, úřady byly vyrabovány...

Výběr článků

Načítám