Hlavní obsah

Uzbecké vládní síly zahájily palbu do demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAŠKENT/MOSKVA

Vládní síly začaly v pátek odpoledne střílet do několikatisícového davu demonstrantů ve východouzbeckém městě Andižan. Protestující palbu opětují, informuje ruská agentura Interfax. Krveprolití v Uzbekistánu vypuklo v noci, kdy islamisté osvobodili čtyři tisíce vězňů.

Článek

Protivládní vzbouřenci tvrdí, že při nejnovějších potyčkách přišlo o život  dvacet až třicet lidí. České velvyslanectví v Taškentu nemá informace o tom, že by ve městě či oblasti byli čeští občané.

Agentury s odvoláním na očité svědky uvádějí, že stříleli vojáci z nákladního auta a z obrněného transportéru poté, co dorazili na náměstí Andižanu, kde se konala demonstrace, jejíž účastníci požadovali odstoupení prezidenta Islama Karimova.

Ozbrojenci nejdříve ukradli zbraně z armádních skladů. Následně propustili čtyři tisíce vězňů, včetně nejtěžších zločinců.

Izraelské rádio tvrdí, že byla napadena ambasáda Izraele v Taškentu. Její stráž zastřelila ráno atentátníka sebevraha. Muž se údajně snažil odpálit výbušniny připoutané speciálním pásem na těle. Poté, co neuposlechl výzvy k zastavení a nereagoval ani na varovné výstřely do vzduchu, jej ochranka zabila.

Střelba a granáty

Neznámí ozbrojenci propustili v noci na dnešek z věznice v Andižanu až 4000 osob - vězně zadržované z politických důvodů i pachatele trestných činů. Násilnosti následovaly den po pokojné demonstraci, její účastníci žádali osvobození 23 muslimských podnikatelů obviňovaných úřady z islámského extremismu.

Při střetech s policií nad ránem zahynulo devět osob a 34 dalších bylo zraněno. Místní obyvatelé tvrdí, že na andižanskou věznici zaútočilo asi sto ozbrojenců, údajně muslimských radikálů. Ti zastřelili několik členů ostrahy a otevřeli brány objektu. Tisíce vězňů, mnozí z nich ozbrojeni a ve vězeňských uniformách, se prý pak rozprchly během dvaceti minut.

Ve městě se v noci střílelo, vybuchovaly granáty. Podle agentury Reuters očití svědci viděli na ulicích nejméně tři těla zabitých lidí.

Později byl ohlášen útok skupiny ozbrojenců na místní vojenskou posádku, která má asi 500 lidí. Vojáci po útoku utekli z kasáren, která se dostala rovněž do rukou vzbouřenců.

Autoritativní prezident Islam Karimov podle DPA odletěl do Andižanu, kde se má osobně podílet na uklidnění situace.

Strategická oblast

Andižan, kde žije 320 tisíc lidí, patří k největším městům Uzbekistánu a má strategický význam. Nachází se v zalidněném Ferganském údolí, které se rozprostírá na území Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu a které je považováno za baštu islámu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám