Hlavní obsah

Útok na Oděsu je podle Ukrajiny plivnutím do tváře OSN

Páteční dohoda, která měla pomoci uvolnit miliony tun obilí uvězněného na Ukrajině, zahrnovala ujištění Ruska, že nebude útočit na obchodní lodě nebo přístavní zařízení zapojená do této iniciativy. Ranní útok okamžitě odsoudilo jak ukrajinské ministerstvo zahraničí, tak šéf OSN António Guterres a šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Raketový útok na Oděsu přišel ani ne den poté, co Moskva a Kyjev podepsaly v Istanbulu dohodu o vývozu obilí, v níž hraje místní přístav klíčovou roli. Kromě Oděsy dohoda umožňuje vývoz z dalších černomořských přístavů Čornomorsk a Južně. Dohodu zprostředkovala OSN a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí je útok plivnutím do tváře od Vladimira Putina směrem k generálnímu tajemníkovi OSN Antoniovi Guterresovi a tureckému prezidentovi Erdoganovi, kteří v pátek podpis dohody o vývozu ukrajinského obilí zprostředkovali.

Ruské rakety zasáhly přístav v Oděse

Válka na Ukrajině

„Rusku trvalo méně než 24 hodin, než zahájilo raketový útok na oděský přístav, čímž porušilo své sliby,” uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Obvinil Moskvu z „podkopávání svých závazků” vůči OSN a Turecku.

Dodal také, že v případě neplnění dohody, která byla vyjednána, ponese Rusko plnou zodpovědnost za celosvětovou potravinovou krizi.

Dohoda měla znamenat krok ke zmírnění krize, která vystavila mnoho zemí hrozbě rostoucího hladu, zejména v Africe a na Blízkém východě.

Šéf unijní diplomacie Josep Borell na svém twitterovém účtu uvedl: „Zaútočit na cíl, který je klíčový pro vývoz obilí, jen den po podepsání dohody v Istanbulu, je obzvlášť zavrženíhodné a znovu to ukazuje naprostou neúctu Ruska k mezinárodnímu právu a závazkům."

Reklama

Výběr článků

Načítám