Hlavní obsah

Útok na muzeum holocaustu zřejmě nechystala al-Kajdá

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Atentát, který měl být spáchán proti novému muzeu holocaustu v Budapešti, nechystala podle všeho mezinárodní teroristická síť al-Kajdá. V Maďarské televizi to ve středu řekl šéf protiteroristického oddělení maďarské policie György Zsombok.

Foto: Marian Hochel

Děti ve společnosti Casanovy na zámku Duchcov

Článek

"Z údajů, které máme k dispozici, vyplývá, že neexistuje žádné napojení na al-Kajdá ani na jiné mezinárodní teroristické organizace," uvedl s tím, že maďarská policie nyní prověřuje množství dokumentů, z nichž značná část je v arabštině, aby zjistila pozadí kauzy. Má k dispozici také záznamy telefonátů, které dokazují přípravu atentátu.

Záměr spáchat útok na nové muzeum, který podle všeho připravoval 42letý maďarský zubař palestinského původu a dva Syřané, odhalila policie už v úterý. Všechny tři podezřelé zadržela a vyslechla, oba Syřany ale ve středu propustila.

Některé zdroje dávaly tuto událost do souvislosti s návštěvou izraelského prezidenta Mošeho Kacava v Maďarsku a hovořily o možnosti atentátu proti němu. To se ale nepotvrdilo. Policie však přiznala, že zatčení bylo načasované. "Snížili jsme tím riziko," dodal Zsombok. Program izraelského prezidenta z bezpečnostních důvodů čtyřikrát změnili.

Reklama

Související témata:

Související články

Údajná skupina al-Kajdá hrozí v Maďarsku

Útoky na kostely a nádražní budovy v Maďarsku, na republikový parlament a na rodiny maďarských vojáků působících v Iráku pohrozila dosud neznámá "speciální...

Výběr článků

Načítám