Hlavní obsah

Útok v Norsku. Muž ozbrojený lukem a šípy zabil pět lidí. Podezřelý je 37letý Dán

• Aktualizováno

Útočník ozbrojený lukem a šípy ve středu večer zabil ve městě Kongsberg na jihovýchodě Norska pět lidí a další dva zranil. Muž byl zadržen, motiv jeho útoku není zatím znám. Vyšetřovatelé pouze uvedli, že je to dánský občan, který žije v Kongsbergu, a je mu 37 let. Další informace by měla policie zveřejnit ve čtvrtek odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Norsku útočil muž s lukem a šípyVideo: AP

 
Článek

Útoky se odehrály na několika místech v centru města, které leží jihozápadně od norské metropole Osla. První hlášení o muži s lukem a toulcem šípů, který střílí po lidech, přišlo v 18.13. Muž zaútočil v supermarketu Coop Extra. Jedním ze zraněných v obchodě je policista, který byl v tu chvíli mimo službu.

Foto: Hakon Mosvold Larsen, ČTK/AP

V norském městě Kongsberg zabíjel muž vyzbrojený lukem a šípy

Pachatel se poté začal pohybovat po městě. Podle televize TV2 měl muž také nůž a možná i další zbraně. Lidé před ním utíkali a policie se s ním střetla v 18.47. Předcházely tomu velké policejní manévry. Kromě toho začalo vedení norské policie urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně, protože většina policistů slouží v této severské zemi neozbrojena, napsala agentura AFP.

Podle norských médií bylo ve městě nasazeno mnoho policistů a nad centrem kroužil vrtulník. Povoláni byli i pyrotechnici. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli, a některé čtvrti byly policejně uzavřeny.

Foto: Ntb, Reuters

Muž v norském městě Kongsberg útočil lukem a šípy.

„Muže, který spáchal tento čin, policie zatkla; podle našich informací ho spáchal sám,” řekl policejní šéf Öyvind Aas.

„Můžeme bohužel potvrdit, že několik lidí bylo zraněno a několik také zabito,” uvedl dříve šéf policie. Počty obětí odmítal původně upřesnit, protože policie ještě nestihla kontaktovat rodiny všech obětí. Později oznámil, že o život přišlo pět osob.

Nastupující premiér Jonas Gahr Störe označil útok v Kongsbergu za „krutý a brutální čin”. V Norsku ve čtvrtek nastoupí do úřadu nová středolevá vláda v čele se Störem, šéfem Dělnické strany (AP). „Je to tragédie pro všechny zúčastněné. Nemám slov,” řekla starostka Kongsbergu Kari Anne Sandová listu Verdens Gang.

Norsko si připomíná deset let od útoku Breivika. Po celé zemi se rozezněly zvony

Evropa

Norsko, jinak tradičně pokojná země, byla v minulosti dějištěm několika útoků pravicových extremistů.

Ten nejhorší se stal 22. července 2011, kdy Anders Behring Breivik zabil 77 lidí. Většinu z nich postřílel na ostrově Utöya nedaleko Osla, kde měla setkání sociálnědemokratická mládež.

Foto: Ntb, Reuters

Muž v norském městě Kongsberg útočil lukem a šípy

Reklama

Výběr článků

Načítám