Hlavní obsah

USA tvrdí, že mají důkaz proti Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy v pátek tvrdily: Máme mají důkaz o tom, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Zároveň kritizovaly Irák za to, že neumožnil výslechy iráckých vědců inspektory OSN. Suezským průplavem propluly další válečné lodě a tisk na obou stranách Atlantiku se dohaduje o tom, jak blízko je útok na Irák.

Foto: Lenka Vozková
Článek

"Máme velmi přesvědčivý důkaz, že Irák udržuje rozsáhlý program pro výrobu zbraní hromadného ničení," řekl náměstek amerického ministra zahraničí John Bolton na tiskové konferenci v Tokiu na závěr cesty po Asii. USA podle něj důkaz zveřejní ve vhodný čas a vhodným způsobem.

Potvrdil, že Spojené státy budou pečlivě zkoumat hodnocení, které předloží zbrojní inspektoři Radě bezpečnosti OSN v pondělí. Zdůraznil přitom, že podle USA není skutečnou otázkou, zda inspektoři něco našli nebo ne, ale zda Irák plní rezoluci OSN.

Prodloužení práce inspektorů

Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer dnes označil za nepřijatelné odmítání Iráku umožnit svým vědcům nechat se vyslechnout v soukromí zbrojními inspektory OSN. Na dotaz, zda toto odmítání je důvodem k vojenské akci proti Iráku, Fleischer řekl, že prezident George Bush "ještě k tomuto závěru nedošel". "Irák musí splnit své závazky. O nich se nedá jednat. (Irácký prezident) Saddám Husajn nemá na výběr," řekl Fleischer.

Podle listu The Los Angeles Times se ministři zahraničí USA a Británie Colin Powell a Jack Straw na čtvrteční schůzce ve Washingtonu dohodli na prosazování kompromisu, který počítá s prodloužením práce inspektorů v Iráku. Prodloužení inspekcí v Iráku bude v pondělí navrhovat v RB OSN i šéfinspektor Hans Blix. Hodlá však požadovat prodloužení o několik měsíců, zatímco USA a Británie uvažují o prodloužení o několik týdnů, maximálně měsíc, uvedl list.

Další lodě do oblasti

Londýnský deník The Guardian napsal s odvoláním na britské a americké zdroje, že Bush je rozhodnut zahájit válku proti Iráku v příštích týdnech. Výraz "několik měsíců" ohledně termínu války je již zakázán, uvedl list.

Suezským průplavem dnes proplula do vod Rudého moře dvě plavidla vojenského námořnictva Spojených států a míří dále do Perského zálivu. Jednou z lodí je plovoucí nemocnice Comfort s 1000 lůžky. V sobotu je ve středomořském přístavu Port Said u Suezského průplavu očekávána britská loď s nákladem zbraní a munice, která rovněž pluje do Perského zálivu. O den později by do přístavu měla dorazit britská ponorka Splendid v doprovodu fregaty.

Někteří senátoři pochybují

George Bush má však problémy přesvědčit o nezbytnosti konfliktu nejen všechny spojence z NATO, ale i některé senátory v americkém Kongresu. "V tuto chvíli není dost solidních důkazů k tomu, aby se zahájil preventivní útok. Zdá se mi moudré, aby existoval důrazný inspekční režim opírající se o informace našich zpravodajských služeb," řekl demokratický senátor Kent Conrad po informační schůzce v Senátu, na které vystoupili ministři Powell a Rumsfeld.

Stejně tak kanadský ministr zahraničí Bill Graham řekl, že USA nyní nemají důvod k útoku na Irák, protože inspektoři OSN neměli dost času, aby ověřili, zda Bagdád má zbraně hromadného ničení. "Souhlasím s francouzskou a německou analýzou, že v této konkrétní době bychom válku nemohli ospravedlnit," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám