Hlavní obsah

USA podnikly e-mailový útok proti Iráku

SAN FRANCISCO

Irák uzavřel dva servery sloužící k přenosu e-mailové pošty jako odpověď na příliv elektronických dopisů, ve kterých americké úřady vybízely Iráčany k odporu proti režimu Saddáma Husajna a dezerci. Napsal to v úterý americký deník San Francisco Chronicle. Podle něj jde o první masové použití e-mailové pošty v psychologické válce proti nepříteli.

Článek

V dopisech, které pocházely z amerického ministerstva obrany a dalších úřadů, přicházelo varování před uposlechnutím rozkazu k nasazení chemických či biologických zbraní proti americkým a spojeneckým jednotkám v případě útoku. "Je to v souladu s poselstvím, které se snažíme dopravit Saddámu Husajnovi. E-mail je jen jiný prostředek," citovali list nejmenovaného vládního činitele.

Podle listu se navzdory přísné kontrole iráckých úřadů užívání internetu v zemi šíří. Irácká vláda umožnila napojení na světovou síť v roce 2000 a Iráčané se dychtivě chopili příležitosti.¨

V Bagdádu funguje nyní asi čtyřicet veřejných středisek s přístupem k internetu a každé větší město jich má několik. Nedávno začalo také zavádění domácího připojení po telefonu. Vzhledem k hospodářskému embargu nesmí provozovat servery zahraniční společnosti. Veřejná internetová střediska zaplňují především mladí lidé a studenti, kteří za poplatek v přepočtu přibližně 45 centů (asi 15 korun) mohou brouzdat po síti hodinu. Pro většinu obyvatel je to však obrovitá částka, protože například průměrný vládní úředník si měsíčně přijde na deset dolarů.

Cenzura nepanuje

Jak dále uvedl deník, visí kolem počítačů s internetem hrozny mladých lidí, kteří vyhledávají arabské stránky nebo anglická místa, která se týkají vědy, techniky a počítačů. Podle listu nejde mladým lidem ani tolik o zábavu jako spíše o hledání příležitostí. Navzdory hrozícímu útoku je volně přístupná drtivá většina zahraničních sdělovacích prostředků umístěných na internetu včetně amerických webových stránek počínaje Bílým domem a konče ministerstvem obrany.

Blokována je doména americké zpravodajské služby CIA a bezplatné e-mailové služby Yahoo a Hotmail. Ti, kteří chtějí e-mail používat, si ho musí předplatit na jednom ze dvou iráckých serverů, a to za osmdesát dolarů ročně, což činí elektronickou poštu dosažitelnou jen pro nejbohatší Iráčany, uvedl list. Poštovní provoz je kontrolován iráckou tajnou službou, jejíž bdělé oko si všimlo přílivu závadných e- mailů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám