Hlavní obsah

USA: KLDR připustila, že má jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/SOUL/WASHINGTON

Severní Korea připustila, že má jaderné zbraně a že by je mohla v budoucnu použít. Uvedly to zdroje blízké americkým vyjednavačům, kteří v Pekingu vedli rozhovory se zástupci KLDR. Informovala o tom CNN. Pekingské rozhovory o severokorejské otázce po ohlášeném odchodu severokorejské delegace dnes překvapivě pokračovaly krátkou schůzkou všech zúčastněných.

Foto: ČTK/EPA

Severokorejská jaderná elektrárna Jongbjong

Článek

Podle amerických diplomatických zdrojů se schůzka konala z iniciativy čínských hostitelů. Čínský ministr zahraničí Li Čao-sing si nejprve pozval k separátnímu rozhovoru severokorejské vyjednávače, potom americké. Nakonec se všechny tři delegace podle amerického velvyslanectví sešly na krátké a neformální schůzce. Zatím není jasné, zda tím trojstranná jednání skončila nebo zda budou pokračovat, uvedla agentura Reuters.

Bombu máme, tvrdí Severní Korea

Washington ve čtvrtek oznámil, že KLDR na jednání přiznala vlastnictví jaderných zbraní, z nichž byla Američany podezírána. Podle internetové stránky listu The Washington Post si hlavní severokorejský vyjednávač Li Gun vzal stranou šéfa americké delegace Jamese Kellyho, a řekl mu: "Máme jaderné zbraně. Nemůžeme je demontovat. Je na vás, zda s nimi uděláme fyzickou demonstraci nebo je postoupíme."  

Americký ministr zahraničí Colin Powell podle agentury Reuters prohlásil, že všechny zúčastněné strany - Severní Korea, USA a Čína - v Pekingu vyjádřily "silné názory". USA se podle ministra nenechají přerušením rozhovorů ze strany KLDR odradit a budou v nich spolu s Čínou pokračovat.

Další fází bude hodnocení návrhů a stanovisek

 "USA musejí ukázat politickou vůli k odvážné změně své politiky nevraživosti vůči KLDR a osvědčit ji v praxi," citovala agentura AFP z prohlášení Pchjongjangu. "To je univerzální klíč k zahájení plodných jednání, která by odpověděla na očekávání a znepokojení mezinárodního společenství," uvedla severokorejská agentura KCNA monitorovaná v Soulu.Pchjongjang tvrdí, že úspěch rozhovorů USA a KLDR o severokorejské jaderné krizi, které začaly za účasti Číny v Pekingu a byly původně plánovány na tři dny, je podmíněn změnou postoje Washingtonu.

"Situace na Korejském poloostrově je tak napjatá, že může v každém okamžiku propuknout válka," uvedla KCNA. "Pokud američtí imperialisté a jejich stoupenci zaberou byť jen píď nedotknutelné severokorejské pevniny, vzdušného prostoru nebo moře, lidová armáda jim zasadí nemilosrdný smrtelný úder a dosáhne konečného vítězství," prohlásil severokorejský ministr obrany Kim Il-čol.

Čína v roli zprostředkovatele

USA využily kontrolní zbrojní mise v Iráku jako záminky k zahájení války, která svrhla prezidenta Saddáma Husajna, tvrdí KCNA. Podle severokorejské agentury válka v Iráku ukázala, že jediným způsobem, jak bránit svou zemi, jsou silné vojenské zastrašovací prostředky.

V Pekingu jednali o severokorejském jaderném programu za zavřenými dveřmi představitelé KLDR, USA a Číny. Čína hrála při rozhovorech, které byly považovány za první krok k dialogu, roli zprostředkovatele. Severní Korea původně požadovala dvojstranné rozhovory s USA. Jde o první rozhovory na této úrovni od loňského října, kdy vzplály jaderné třenice mezi KLDR a USA poté, co Severní Korea připustila, že má tajný jaderný program. To je v rozporu s dohodou z roku 1994, v níž se Severokorejci zavázali, že ukončí jaderný program výměnou za ropu z USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám