Hlavní obsah

USA jsou Česku vděčné za vydání hackera Nikulina

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy jsou České republice vděčné za vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. V pondělním prohlášení to sdělil tiskový úřad Bílého domu. Nikulina převezli Američané do USA minulý týden v pátek.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

„Postavení zločinců před soud je významným aspektem při udržování spolehlivosti internetu a obraně našich základních hodnot. Chválíme Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnosti a spravedlnosti,“ uvedl tiskový úřad Bílého domu.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milión dolarů (20,6 miliónu Kč), napsal list NYT. [ celá zpráva ]

Jevgenij Nikulin
Údajného hackera zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Kromě USA o jeho vydání žádali i Rusové. V případu se angažoval i prezident Miloš Zeman a při návštěvě v ČR o něm mluvil i šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Nakonec ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) rozhodl o vydání mladíka do USA, letoun s Nikulinem odstartoval z Prahy 30. března.

U soudu v San Francisku Rus uvedl, že se cítí být nevinen. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná. [ celá zpráva ]

Rusko, které o jeho vydání rovněž usilovalo, předání Nikulina americkým úřadům kritizuje a varuje, že to bude mít dopad na vztahy mezi Moskvou a Prahou. [ celá zpráva ]

Nikulina odsoudil ministr spravedlnosti Sessions

Nikulin má být podle listu USA Today ve čtvrtek předveden před federální soud v Kalifornii, který má rozhodnout o uvalení vazby. Podle listu není jasné, zda Nikulin byl v nějakém sepětí s ruskou „trollí farmou” firmy Internet Research Agency, kterou americké úřady obviňují z vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA.

Avšak pouhé dva dny po Nikulinově zatčení američtí představitelé poprvé veřejně varovali, že ruská vláda řídila pokusy ovlivnit volby pirátskými pronikáním do počítačů a zveřejňováním soukromých informací.

„Počítačové pirátství není jen zločin, je to přímé ohrožení bezpečnosti a soukromí Američanů,” uvedl americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Jeff Sessions v prohlášení, ze kterého list citoval. „V tomto případu je obžalovaný ruský občan obviněn z toho, že pronikl do počítačových systémů několika významných amerických firem s použitím ukradených identit a potenciálně získal přístup k osobním informacím milionů Američanů. To je hluboce znepokojující chování, které opět přichází z Ruska. Nebudeme tolerovat zločinné počítačové útoky a vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude mít prioritu bez ohledu na zemi, odkud pocházejí,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám