Hlavní obsah

USA chtějí vyrábět 125 jaderných hlavic ročně

ČTK, Novinky, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush plánuje obnovit výrobu jaderných bomb. Cílem je nahradit staré hlavice z dob studené války. O Bushově plánu informoval ve středu americký list Los Angeles Times s tím, že Spojené státy by měly do roku 2022 produkovat 125 jaderných hlavic ročně.

Článek

Plán představil ve středu  v kongresu Thomas D´Agostino, který šéfuje americkému jadernému programu v rámci Ministerstva energetiky. Cílem je rychleji zlikvidovat bomby z dob studené války. Podle Pentagonu se totiž stará jaderná munice už nedá používat a není dost bezpečná.

Plán se začal realizovat už loni na podzim. Má několik bodů. Navrhuje soustředit zásoby plutonia do jednoho místa, což by bylo efektivnější,  levnější a bezpečnější, protože by se lépe chránilo proti teroristům. V současné době část plutonia skladována u San Franciska v Národní laboratoři Lawrence Livermora, kde není možné zajistit dostatečnou ochranu.

Fyzik Davida Overskei ze San Dieda už loni doporučil, aby se bomby uložené na osmi místech soustředily v jednom místě. Livermorovy laboratoře však dosud odmítaly odvoz plutonia s tím, že je klíčové pro jejich výzkum.

Modernizovat továrny na výrobu hlavic

Součástí plánu je modernizace systému laboratoří a továren. Do čtyř let by měl být hotov komplex, kde by se vyvíjel a produkoval nový typ jaderné hlavice. Národní laboratoř v Los Alamos v Novém Mexiku již testuje omezenou produkci plutonia.

Předchozí návrhy na vývoj nové jaderné zbraně, určené například k ničení podzemních bunkrů, byly nakonec zamítnuty, protože podkopávaly snahu USA zabránit šíření jaderných zbraní. Kritici návrhu vyčítají, že by mohl odstartovat nové závody ve zbrojení. D´Agostini tvrdí, že to rozhodně není cílem. Dalším zase vadí, že v otázce sjednocení skladů plutonia není návrh dost rychlý. Splnit všechny požadavky potrvá nejméně do roku 2030.

USA poslední jaderné zbraně vyrobily v roce 1989 a poslední testy proběhly o tři roky později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám