Hlavní obsah

Únosci zaměstnanců OSN vydali třídenní ultimátum

KÁBUL

Afghánští únosci ze skupiny Muslimská armáda pohrozili zabitím tří zadržovaných zahraničních pozorovatelů OSN, pokud do tří dnů nebudou splněny jejich podmínky. Od vlád jejich zemí požadují především odchod vojáků z Afghánistánu.

Foto: magistrát FM

lípa v Komenského parku

Článek

"Chceme, aby OSN opustila Afghánistán, a chceme, aby odsoudila útoky a invazi zahraničních sil do Afghánistánu," prohlásil mluvčí únosců. "Zároveň chceme, aby všichni afghánští zajatci (na americké vojenské základně Guantánamo) na Kubě byli propuštěni, stejně jako afghánští zajatci na americké základně Bagrám a ve všech zahraničních vězeních."

Televizní stanice al-Džazíra mezitím odvysílala krátkou videonahrávku rukojmích, na které muž a dvě ženy sedí schoulení na zemi s maskovanými únosci za zády.

V jednu chvíli se záběr kamery nasměroval nad unesené. Na záznamu je možno chvíli vidět osobu zakrytou hávem a se zcela zahalenou hlavou.

Trojice unesených se zdá být v dobrém zdravotním stavu. Ze záznamu ovšem není zřejmé, kdy byl pořízen.

OSN žádá okamžité propuštění

"Okamžité propuštění" třech svých zaměstnanců, kteří byli ve čtvrtek uneseni v Kábulu, požaduje OSN. Oznámil to mluvčí OSN v Afghánistánu Manoel de Almeida e Silva. "Chybějí nám a jsme znepokojeni," uvedl mluvčí. "Žádáme ty, kteří je drží, aby jim neublížili. Nejlepším řešením je jejich okamžité propuštění."

Tři zahraniční pozorovatele OSN unesla skupina Muslimská armáda, která je údajně frakcí odtrženou od hnutí Tálibán. Jde o filipínského diplomata, ženu s irským a britským občanstvím a ženu z Kosova. Oběti únosu v zemi dohlížely na regulérnost prvních přímých prezidentských voleb v zemi.

Do Kábulu v neděli přicestoval filipínský diplomat, aby se pokusil dosáhnout propuštění svého kolegy, kterého zadržuje Muslimská armáda. Angelito Nayan byl unesen spolu s Shqipe Habibiovou z Kosova a Annettou Flaniganovou ze Severního Irska.

Reklama

Související témata:

Související články

V Afghánistánu uneseni tři pracovníci OSN

Tři zahraniční pozorovatelé OSN, jeden muž a dvě ženy, kteří v Afghánistánu dozírali na regulérnost prezidentských voleb, byli ve čtvrtek uneseni v Kábulu....

Výběr článků

Načítám