Hlavní obsah

Ukrajinskou mobilizaci „z ulice“ už řeší i prezident Zelenskyj

Na petici, která vyzývá k zákazu rozdávání povolávacích rozkazů k nástupu na vojenskou službu přímo na ulici a dalších náhodných místech, reagoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Foto Reuters – Sofia Gatilova, Reuters

Ukrajinské jednotky pálí ze salvového raketometu BM21 Grad na frontové linii v Charkovské oblasti.

Článek

Vládu vyzval, aby prověřila, zda její úřady postupují v souladu se zákonem o vojenské povinnosti a zda ctí práva občanů, když na muže i ženy „číhají“ s výzvami k nástupu do armády u benzinových pump nebo na kontrolních stanovištích.

Média hlásila, že do „léčky“ v Oděse opakovaně padly i páry milenců

„Obrátil jsem se na premiéra Denyse Šmyhala s prosbou, aby zevrubně projednal problém vznesený v petici,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení. Stížnost nijak nekomentoval, avšak připomněl, že „obrana vlasti je ústavní povinností občanů Ukrajiny“. Zdůraznil přitom, že sám mobilizaci řídí jen „obecně“, zatímco povolávací rozkazy má na starosti vláda.

Nejasná pravidla

Na dokument zveřejněný koncem června na webu prezidentského úřadu přitom hlava státu musela reagovat poté, co petici podepsalo přes 25 tisíc lidí. Prezidenta nabádají, aby zakázal chaotické rozdávání povolávacích rozkazů a pověřil touto činností kompetentní úřady.

Situace v Záporožské jaderné elektrárně se zcela vymkla kontrole, řekl šéf MAAE

Evropa

„Stále častěji se množí případy, kdy jsou lidé odváděni přímo z fronty u benzinek. To není příliš v souladu se zákonem,“ uvedli signatáři. Upozornili, že kvůli nedostatku informací o předpisech k povolávání rezervistů lidé ani nemají možnost se bránit.

Prezidentovi zároveň vytýkají, že měl svým výnosem jasně stanovit pravidla pro mobilizaci vyhlášenou koncem února pro ruském útoku na Ukrajinu. Organizaci mezitím svěřil generálnímu štábu a ten prý informace o procesu mobilizace „tají“.

„Je hodně lidí, kteří mají bojové zkušenosti a jsou uvědomělí, ale nemohou se ke službě dostat, protože na řadě míst přímo na ulici posbírali lidi, kteří nemají zkušenosti, ba ani ochotu bojovat. To snižuje obranný potenciál,“ domnívají se signatáři petice.

Razie v klubech i na plážích

Lidé si přitom stále víc stěžují, že příslušníci vojenské správy i policie doslova stopují potenciální vojáky na místech veřejného srocování. Povolávací rozkazy pak prý někdy vnucují „za trest“ při dopravních přestupcích či při řízení pod vlivem alkoholu.

V Oděse tak byli opakovaně dopadeni mladí muži na místních plážích, kteří se vydávají rekreovat navzdory přísnému zákazu vstupu na pobřeží. Média hlásila, že do „léčky“ tam opakovaně padly i páry milenců.

V Kyjevě se pak množí zátahy v nočních klubech, na diskotékách a v dalších zábavních zařízeních, kde se srocuje mládež, na kterou se vztahuje branná povinnost.

Rusové se rozhodli pro frontální útok na Avdijivku

Evropa

Ministr obrany Oleksij Reznikov vysvětlil, že převzetí povolávacího rozkazu neznamená nutně mobilizaci. Podle něj se úřady jen snaží „udělat pořádek“. „Jsem neustále ve spojení s generálním štábem a s vrchním velitelem ozbrojených sil. Problémy s mobilizací nemáme,“ uvedl. Rozdávání povolávacích rozkazů „za trest“ pak označil za „naprostou pitomost“.

Roman Horbač, velitel pozemních vojsk, mezitím upřesnil, že z 90 procent se povolávací rozkazy rozdávají kvůli upřesnění údajů potenciálních vojáků. Podle něj zákon nezakazuje podobnou činnost na veřejných místech. „Chodit po obytných čtvrtích, klepat na vysoké ploty a dveře, které nikdo neotvírá, není příliš efektivní. Na místě, kde je velké srocení lidí, je účinnost podstatně vyšší,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám