Hlavní obsah

Jednání na hranicích s Běloruskem začalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pripjať
Aktualizováno

Kdesi v Homelské oblasti u řeky Pripjať na hranicích s Běloruskem započalo jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Stalo se tak těsně před 14. hodinou tamního času (12:00 SEČ). Bezpečnost delegace slíbil garantovat běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Klíčovým požadavkem Kyjeva bude okamžité příměří a stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Zahájení jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v Bělorusku Video: Belta

 
Článek

„Byla zahájena jednání mezi Ukrajinou a Ruskem,” napsala běloruská stanice Nexta na Twitteru v 11:24 SEČ. Asi po dvaceti minutách organizátoři sdělili přítomným novinářům, aby místnost opustili, z čehož bylo jasné, že diplomatické hovory skutečně začnou.

Přesné místo není známo. Podle ruské mutace BBC se nachází někde v Homelské oblasti, u řeky Pripjať.

Ruská propaganda původně podle Nexty tvrdila, že začátek jednání bude muset být možná odložen, protože se ukrajinská delegace bude chtít po cestě vyspat.

Na Zelenského je vypsána odměna

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že si od jednání mnoho neslibuje, ale neodmítl je, aby bylo vidět, že chce mír. Zelenskyj se jednání z bezpečnostních důvodů nezúčastní.

V delegaci je Oleksij Reznikov, Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija, vedoucí ukrajinské delegace v třístranné kontaktní skupině (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a náměstek ministra zahraničí Mykola Točyckyj, napsala agentura Unian.

V Kyjevě operují zabijáci z Vagnerovy skupiny. Na Zelenského hlavu je vypsána odměna

Evropa

Ruská delegace v Bělorusku čeká už od neděle.

Britský deník The Times v pondělí napsal, že do Kyjeva bylo vysláno na 400 členů Vagnerovy skupiny s cílem Zelenského zabít.

Ten již sám v minulosti uvedl, že podle informací tajných služeb je pro Rusko „cílem č. 1”. Tučné odměny jsou vypsány i na další představitele vlády a také na bratry Vitalije a Vladimira Kličkovy.

Žoldnéřům bylo údajně sděleno, že si mají dát během jednání v Bělorusku pohov, nicméně mají zůstat připraveni.

Reportér James LaPorta z agentury AP napsal, že americké tajné služby očekávají, že Bělorusko v pondělí vyšle své vojáky na Ukrajinu, aby bojovali po boku ruských sil.

Tato informace by potvrzovala obavy ukrajinských představitelů, že jednání je jenom pokusem zmást Západ.

Reklama

Výběr článků

Načítám