Hlavní obsah

Ukrajina: nejvyšší soud jen prodloužil nejistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Nejvyšší soud Ukrajiny nedospěl v pondělí k rozhodnutí ohledně platnosti druhého kola prezidentských voleb z minulé neděle. Soud poskytl premiérovi Viktoru Janukovyčovi a členům ústřední volební komise čas do úterního ráno na prozkoumání dokumentů, zpochybňujících jeho údajné vítězství. Předložil je jeho protikandidát Viktor Juščenko,

Foto: Tereza Todorová
Článek

Juščenkovi právníci požadují, aby celé druhé kolo hlasování bylo prohlášeno za neplatné, anebo aby bylo vyhlášeno opakování voleb v oblastech, kde údajně docházelo k největším podvodům.

V Kyjevě zasedl ukrajinský nejvyšší soud v pondělí dopoledne. Jednání může trvat až několik dní. "Prošetřování kauzy může zabrat několik hodin, ale i několik dnů. Záleží na tom, kolik představitelů každé strany vystoupí a na povaze jejich prohlášení," řekla mluvčí Liana Šljapošnikovová novinářům před začátkem zasedání.

Případem bylo pověřeno 21 soudců z celkem 100členného sboru. Jejich jména byla držena v tajnosti do poslední chvíle, aby na ně nebyl vyvíjen nátlak. Malá soudní síň je zcela plná.

Před budovou soudu se sešlo na 5000 demonstrantů. Tentokrát se záplavě oranžových praporů opozice počtem vyrovnal les modrobílých zástav provládního tábora. "Proč jste sem přišli? Kdo vás zaplatil?" ptali se oranžoví Juščenkovci skupiny mladíků s modrobílými šálami. Ti odpovídali, že jsou z Kyjeva a přišli jen podpořit svého prezidenta - Viktora Janukovyče. Málokdo jim to věřil; aktivisté opozice tvrdí, že proprezidentské akce nejsou spontánní, že je vždy organizuje štáb současného premiéra. Oranžová barva však záhy převládla, neboť přicházelo stále více příznivců opozice.

Řešením opakování voleb

Šéf Janukovyčova volebního týmu Serhyj Tyhypkoprohlásil, že řešením více než týden trvající vnitropolitické krize v zemi je opakování druhého kola voleb. V Kyjevě v pondělí podal demisi na funkci guvernéra ukrajinské národní banky. . Údajně se míní soustředit na výkon funkce předsedy strany Pracující Ukrajina, která podporuje Janukovyče.

Opakování voleb doporučuje i polský premiér Aleksander Kwaśniewski, jenž minulý týden působil jako jeden ze zprostředkovatelů mezi ukrajinskou vládou a opozicí. "Tyto volby by se měly opakovat. Ten, kdo je vyhraje - a já předpokládám, že nejpopulárnějším politikem na Ukrajině je Juščenko - bude muset vyvinout heroické úsilí o usmíření Ukrajinců. Určitě bude muset vyrukovat s jasnou představou o postoji k Rusku, partnerovi, kterého potřebuje politicky i hospodářsky," řekl polský prezident.

Parlament se však nesešel na mimořádném zasedání, kde se mělo jednat o změnách zákonů, které by umožnily případné zopakování druhého kola voleb.

EU a NATO varují před rozdělením Ukrajiny

Dosluhující ukrajinský prezident Leonid Kučma se v pondělí u Kyjeva sešel s guvernéry východoukrajinských regionů, které hrozí vyhlášením autonomie. Schůzky se zúčastnil i premiér již autonomního Krymu. Podrobnosti nebyly zveřejněny.

Regiony na východě Ukrajiny, kde se hovoří rusky, odhlasovaly na svém kongresu v neděli, že se 12. prosince uskuteční  referendum o vytvoření autonomní oblasti, pokud do prezidentského křesla usedne po sporných volbách z minulé neděle opoziční a prozápadní politik Viktor Juščenko. Východ Ukrajiny stojí za oficiálním vítězem voleb a premiérem Viktorem Janukovyčem. [celý článek]

Evropská unie a Severoatlantická aliance považují za klíčové zachovat územní celistvosti této země. "Je to obtížný problém, ale lze ho řešit právními a politickými prostředky," uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana. Uvedl, že hrozby odtržením nebo autonomií východních oblastí Ukrajiny "nejsou vítány" a že "jednota Ukrajiny má zásadní význam". Připomněl, že stejný názor měl na summitu minulý týden i ruský prezident Vladimir Putin.

Anketa

Měly by se opakovat volby na Ukrajině?
Ano
45 %
Ne
30 %
Nevím
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Reklama

Související články

Kyjev a další města neuznaly výsledky voleb

Městské zastupitelstvo v Kyjevě odmítlo v pondělí večer uznat výsledky nedělních prezidentských voleb. Vyzvalo navíc ukrajinský parlament, aby je nepotvrdil....

Demonstrující Kyjev obklíčila armáda s tanky

Ukrajinská opozice prohlásila v úterý na mimořádném zasedání parlamentu opozičního předáka Viktora Juščenka prezidentem. V Kyjevě demonstruje tři sta tisíc...

Výběr článků

Načítám