Hlavní obsah

Tým NASA pozoroval explozi na Měsíci

– NEW YORK

Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pozorovali explozi na povrchu Měsíce, kterou způsobil náraz meteoritu. Výbuch odpovídal energii asi 70 kilogramů výbušniny TNT a byl pozorován začátkem listopadu na okraji Mare Imbrium (Moře dešťů), napsal v úterý zpravodajský server BBC News.

Článek

Objekt, který zasáhl Měsíc, byl pravděpodobně součástí deště Tauridů, meteorického roje, který je v blízkosti Země aktivní koncem října a začátkem listopadu. Po dopadu vyhloubil na povrchu Měsíce kráter široký tři metry a hluboký 0,4 metru.

Rob Suggs z Marshallova střediska pro vesmírné lety NASA testoval nový teleskop a videokameru, jejichž úkolem bylo monitorovat Měsíc a objekty narážející do něj. Náraz do Měsíce pozoroval 7. listopadu, hned první noc, kdy teleskop použil.

"Lidi už se prostě na Měsíc nekoukají," říká Suggs. "Máme tendence myslet si, že už ho dobře známe. Ale pořád ještě existují znalosti, které tu můžeme najít."

NASA se hodlá na Měsíc vrátit v roce 2020. Proto je třeba, aby chápala, co se děje na jeho povrchu po nárazech vesmírných těles, a mohla tak chránit astronauty. Vědci chtějí především vědět, jak často do Měsíce narážejí velké meteority, zda k tomu dochází jen při průletu meteorických rojů, jako jsou například Tauridy, anebo zda jde o běžnější jev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám