Hlavní obsah

Trump přečkal druhý impeachment. Naše historické hnutí právě začíná, reagoval

• Aktualizováno

Americký Senát po několikadenním rokování v sobotu rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump není vinen z podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna tohoto roku. Pro odsouzení republikánského exprezidenta sice hlasovalo 57 senátorů, potřebné dvoutřetinové většiny 67 hlasů ale dosaženo nebylo.

Foto: Leah Millis, Reuters

Donald Trump s manželkou Melanií

Článek

Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů, což je v procesu impeachmentu nejvíce.

Exprezident označil ústavní žalobu proti své osobě za další fázi největšího honu na čarodějnice v dějinách Spojených států. Svým stoupencům vzkázal, že „naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velikou právě začíná” a že o další podrobnosti se s nimi podělí v příštích měsících.

Druhá žaloba

Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen. Loni v únoru to bylo v souvislosti s údajným zneužitím funkce a mařením spravedlnosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke kroku politicky výhodnému pro Trumpa.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Demokraté podali ústavní žalobu na Trumpa kvůli jeho roli při násilnostech v Kongresu, na který v lednu zaútočil dav Trumpových stoupenců. Ten den zákonodárci měli na programu potvrzení výsledků listopadových prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu zemřelo pět lidí.

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí. Pomocí impeachmentu mu chtěli zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám