Hlavní obsah

Trump podal žalobu na sněmovní výbor vyšetřující lednový útok na Kongres USA

Washington

Bývalý prezident Spojených Států Donald Trump v pondělí podal u soudu žalobu na zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů vyšetřující povolební násilnosti v sídle Kongresu z ledna letošního roku.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Bývalý prezident Donald Trump

Článek

Trump ve stížnosti tvrdí, že si výbor „nelegálně, neopodstatněně a v přehnaném rozsahu” vyžádal záznamy Bílého domu z doby jeho prezidentství. Informují o tom světové zpravodajské agentury.

Trump podle agentury Reuters argumentuje tím, že na materiály požadované výborem se vztahuje právní nástroj zvaný „exekutivní výsada”, která umožňuje utajení některých vládních záznamů.

V žalobě požaduje soudní příkaz, který by zakázal výboru o tyto dokumenty žádat, píše Reuters.

Trump požádal soud, aby Twitteru přikázal obnovit jeho zrušený účet

Internet a PC

Podle agentury AP Trump tvrdí, že žádost panelu má „téměř neomezený rozsah” a požaduje záznamy, které s dnem lednových nepokojů nemají žádnou rozumnou souvislost.

Současný prezident USA Joe Biden nicméně dal najevo, že žádosti kongresmanů nebude plošně blokovat na základě „exekutivní výsady”, a tento měsíc vydal pokyn k poskytnutí první části požadovaných dokumentů.

Desetičlenný výbor Sněmovny reprezentantů o vládní záznamy usiluje v souvislosti s vyšetřováním událostí z 6. ledna.

Dav stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Trumpa tehdy vtrhl do budovy Kapitolu (sídla Kongresu) v době, kdy v něm zákonodárci projednávali výsledek prezidentských voleb, který Trump nikdy neuznal. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Vláda USA obnoví Trumpova migrační pravidla. Biden je přitom dřív označil za nehumánní

Zahraniční

Komise si rovněž v rámci vyšetřování násilností předvolala několik bývalých Trumpových spolupracovníků, včetně jeho někdejšího hlavního stratéga Bílého domu Stevea Bannona.

Ten ovšem nespolupracuje a výbor nedávno oznámil, že bude požadovat jeho stíhání za neuposlechnutí kongresové obsílky.

Reklama

Výběr článků

Načítám