Hlavní obsah

Trump navštívil synagogu v Pittsburghu, čekaly ho stovky odpůrců

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií v úterý zavítal do Pittsburghu, kde příbuzní pohřbívají první čtyři z 11 obětí sobotního krveprolití v místní synagoze. Prezidenta přivítali demonstranti kritizující jeho agresivní rétoriku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump s manželkou Melanií jsou kolem piety u synagogy v Pittsburghu

Článek

Prezidenta přivítala demonstrace stovek odpůrců, kteří stejně jako část židovských předáků či starosta nesouhlasí s jeho návštěvou truchlícího města a vyčítají mu agresivní rétoriku polarizující národ. Trump po příletu navštívil synagogu a zapálil svíčku za každou z obětí, uvedla agentura AP.

Židovští představitelé zveřejnili na webu otevřený dopis, v němž prezidentovi napsali, že není ve městě vítán, dokud jasně neodsoudí bělošský nacionalismus a nepřestane útočit na migranty a menšiny. Starosta Bill Peduto zase považuje za nevhodné, že se prezidentova návštěva kryje s prvními pohřby.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Odpůrci Donalda Trumpa u synagogy v Pittsburghu

Podle mluvčí Bílého domu přijel Trump uctít oběti zapálením svíček a položením bílých růží. Do synagogy jej doprovodila i dcera Ivanka a zeť Jared Kushner, kteří vyznávají židovskou víru.

Okolo dvou tisíc lidí se krátce před prezidentovým příjezdem v pensylvánském městě přišlo naposledy rozloučit s 54letým Davidem Rosenthalem, jeho 59letým bratrem Cecilem, 66letým Jerrym Rabinowitzem a 71letým Danielem Steinem. Podle rabína Jeffreyho Myerse měli bratři Rosenthalové, kteří trpěli lehkou mentální vadou, „krásné duše”.

Reklama

Výběr článků

Načítám