Hlavní obsah

Trojice únosců ze španělského konzulátu je na útěku

– BERN

Trojici útočníků, která v pondělí ráno vnikla do budovy španělského konzulátu ve švýcarském Bernu a zajala tam několik zaměstnanců, se před zásahem speciální policejní jednotky podařilo uprchnout. Nepotvrdily se tak informace, že se pachatelé vzdali. Vyšetřovatelé v úterý oznámili, že se i přes rozsáhlou noční akci nepodařilo trojici zadržet.

Králohraní 13.-15.4.2018

Článek

"Myslíme, že všichni tři opustili budovu před příchodem mužů zákona," řekl velitel policie Peter Theilkas. Vyloučil však teroristické pozadí kauzy. "Chtěli ukrást pasy a vízové formuláře. Na černém trhu by za ně získali až šest tisíc eur (asi 180 tisíc korun)," uvedl konzulát.

Maskovaná trojice vyzbrojená pistolí a nožem a hovořící francouzsky vtrhla brzy ráno do konzulátu na ulici Marienstrasse, když přiměla člena ochranky, aby je provedl bezpečnostními zařízeními. Dva zaměstnance uzamkli v jedné z místností. [celá zpráva]

Policie konzulát obklíčila a lehkými obrněnými vozy uzavřela ulice. V poledne dala útočníkům ultimátum: do 15 minut vyjít před budovu s rukama nad hlavou. Protože se tak nestalo, šlo do akce dvanáctičlenné komando jednotky Stern. K akci dala povolení madridská vláda. Při operaci nepadl jediný výstřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám