Hlavní obsah

Třetí kulatý stůl o krizi na Ukrajině

KYJEV

Třetí kulatý stůl o řešení krize na Ukrajině se má uskutečnit v pondělí v rezidenci ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy. O víkendu naléhavě prosazoval jeho svolání. Zprostředkovateli při jednání mají být opět evropští a ruští činitelé.

Foto: Lukáš Prokeš

Král, princezna a šašek představili v sportovně kulturním podání toto své království.

Článek

Jednání by měl podle Kučnova úřadu asistovat vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, polský prezident Aleksander Kwašniewski a předseda ruské dumy Boris Gryzlov.

Kučma o víkendu vedl intenzívní telefonické konzultace se zahraničními politiky. Nizozemskému premiérovi Janu Peteru Balkenendovi, jehož země předsedá EU, řekl, že "opozice nerespektovala prakticky žádnou z dohod uzavřených během posledního kulatého stolu, což situaci jen zhoršilo".

Parlament odložil změnu volebního zákona

Oba tábory se o víkendu navzájem obviňovaly z pokusů sabotovat pokusy o opakování druhého kola prezidentských voleb, které ústřední volební komise v sobotu - po pátečním verdiktu Nejvyššího soudu o zfalšování dosavadních výsledků druhého kola - stanovila na 26. prosince. Kandidovat budou opět Moskvou podporovaný Viktor Janukovyč a vůdce opozice Viktor Juščenko.

Problém se vyhrotil, když ukrajinský parlament v sobotu odložil své zasedání o deset dní, aniž se zabýval změnami volebního zákona požadovanými opozicí. Právní úpravy zařazené na pořad jeho schůze měly umožnit opakování druhého kola prezidentských voleb.

Úpravy volebního zákona by vedly k personálním změnám v ústřední volební komisi. Komunisté a provládní frakce slíbili, že budou hlasovat pro schválení balíku, pokud opozice podpoří jimi navrhovanou reformu zákona zužujícího prezidentské pravomoci. Kompromisní dohoda však selhala poté, co Juščenkovi přívrženci prohlásili, že veškeré ústavní změny budou zvažovat až po 26. prosinci.

Juščenko se chce pojistit

Juščenko vzápětí v jednom ze svých nejdelších vystoupení na kyjevském náměstí Nezávislosti označil za klíčově důležité, aby nové volby monitorovali navzdory vánočním svátkům mezinárodní pozorovatelé. "Šestadvacátý prosinec bude dnem, který rozhodne o osudu Ukrajiny na desítky, možná i stovky let," dodal.

Pokud by Juščenko prohrál, bylo by pro něj velice obtížné výsledky třetího kola zpochybnit. Jeho tábor se tudíž snaží prosadit změny, které by posílily jeho pozici.

Julija Tymošenková, věrný Juščenkův stoupenec, souhlasí s jeho požadavkem, aby premiér Janukovyč odstoupil. To by znamenalo pro opozici velkou vzpruhu. Lidé z vedení Juščenkovy kampaně trvají na tom, že odstoupit by měli i regionální guvernéři zapletení  do volebních machinací.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Protesty na Ukrajině

Už týden v ulicích Kyjeva protestují příznivici opozičního kandidáta na prezidenta Viktora Juščenka. Nesouhlasí s tím, aby byl vítězem voleb prohlášen...

Ukrajina: opozice vyzvala k blokádě vlády

Stoupenci opozičního předáka a prezidentského kandidáta Viktora Juščenka v úterý večer odstoupili z rozhovorů o nedávných sporných prezidentských volbách....

Výběr článků

Načítám