Hlavní obsah

Transsexuálové v americké armádě končí. Trump obnovil zákaz jejich přijímání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal nařízení, kterým zakazuje přijímat osoby se změněným pohlavím do armády. Nařízení navíc zastavuje vládní financování operací měnících pohlaví vojáků v aktivní službě, pokud tento proces ještě nebyl zahájen.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

O tom, zda muži a ženy se změněným pohlavím, kteří již v armádě slouží, budou moci v ozbrojených silách zůstat, má podle prezidenta v příštích měsících rozhodnout ministr obrany James Mattis. Jako kritéria pro něj stanovil efektivnost armády, úmrtnost, rozpočtová omezení a zákon.

„Po konzultaci se svými generály a vojenskými experty prosím vězte, že vláda Spojených států do žádné složky armády nepřijme transsexuální jedince a ani jim nepovolí v jakékoliv roli v armádě sloužit,“ napsal Trump na Twitteru.

„Naše armáda se musí soustředit na rozhodné a zdrcující vítězství a nemůže se zatěžovat obrovskými lékařskými náklady a rozkolem, které by transgender lidé v armádě způsobili. Děkuji,“ napsal americký prezident v dalších tweetech.

Trumpa kritizovala republikánská transžena Jennerová

Trumpův krok kritizovala například Caithlyn Jennerová. Jennerová se narodila jako muž a v roce 1976 ještě jako Bruce Jenner vyhrála zlatou medaili v desetiboji na olympijských hrách v Montrealu. V roce 2015 prošla změnou pohlaví. Dlouhodobě podporuje republikány a k nelibosti levice se jako Trumpův host zúčastnila i jeho prezidentské inaugurace.

„V tuto chvíli za nás všechny v armádě USA bojuje 15 tisíc patriotických transgender Američanů. Co se stalo s vaším slibem za ně bojovat?” ptala se Jennerová v narážce na Trumpův slib bojovat za komunitu LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgender).

„Dnes dopoledne prezident Spojených států napadl translidi bojující za naši zemi. Každý Američan by měl být rozhořčen,” reagovala minulý měsíc na Trumpovo twitterové oznámení.

Trump svým krokem zvrátil praxi, kterou zavedla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy. Rozhodnutí zdůvodnil velkými finančními náklady a rozvratem, který by podle něj změny pohlaví v armádě vyvolaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám