Hlavní obsah

Topolánek se v USA setká s Bushem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/WASHINGTON

O boji s terorismem a o obraně lidských práv a liberalizaci světového obchodu budou začátkem příštího týdne jednat ve Washingtonu předsedové pravicových stran. Dvoudenního setkání se zúčastní i šéf ODS Mirek Topolánek. Poprvé se tam zřejmě uvidí s americkým prezidentem Georgem Bushem, který bude čestným hostem společné snídaně lídrů.

Článek

Topolánek má na programu cesty i jednání s dalšími osobnostmi americké politické scény. Setkat by se měl se senátorem Johnem McCainem a s náměstkem ministryně zahraničí USA Danielem Friedem.

Ve Sněmovně reprezentantů se mimo jiné setká s republikánskou poslankyní za stát Florida a známou odpůrkyní kubánského režimu Fidela Castra Ileanou Ros-Lehtinenovou, se kterou bude hovořit o problematice kubánského exilu.

Na závěr dvoudenní návštěvy USA má Topolánek naplánováno setkání s bývalou ministryní zahraničí Madelaine Albrightovou. V Pentagonu chce diskutovat o dalším vývoji transatlantických vztahů a o spolupráci ČR a USA v rámci NATO.

Plánuje také návštěvu Mezinárodního republikánského institutu a Amerického institutu pro podporu podnikání. Chce tam diskutovat o daňových a dalších ekonomických reformách, které chystají obě země.

Předseda ODS, který má ambice a podle preferencí i šance stát se za rok po parlamentních volbách předsedou vlády, byl naposledy v USA minulý rok v září na předvolební konferenci Republikánské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám